Ingredienser
-
4 stora purjolökar (endast den vita delen)
-
1 medelstor gul lök
-
4 medelstora potatisar
-
6 dl buljong, kyckling ell. vegetarisk
-
2 dl grädde
-
2 dl mjölk
-
2 msk smör
-
salt och vitpeppar
-
brödkrutongar
-
valfria örter, gräslök eller dill
Om receptet
Vichyssoise är en klassisk, kall purésoppa gjord på potatis och purjolök.
Så här gör du
1
Utfört
|
Förberedelse av grönsakerSkiva purjolökarna (endast den vita delen). |
2
Utfört
|
Fräs grönsakernaSmält smöret i en stor kastrull över medelvärme. |
3
Utfört
|
Koka soppanTillsätt potatisarna och kycklingbuljongen i kastrullen. |
4
Utfört
|
Mixa soppanAnvänd en stavmixer eller häll soppan i en vanlig mixer i omgångar och mixa tills den är helt slät. |
5
Utfört
|
Tillsätt mjölk och gräddeTillsätt grädde och mjölk till soppan och rör om väl. |
6
Utfört
|
Kyl ner soppanLåt soppan svalna till rumstemperatur och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 3-4 timmar, helst över natten. |
7
Utfört
|
Servering:Servera soppan kall, gärna i kylda skålar. Njut av din kalla och uppfriskande vichyssoise! |