Dela
Ingredienser
För marinaden
- 1 dl soja
- 1/2 dl mirin (japanskt risvin) eller 1/2 dl vitt vin med 1 matsked socker
- 1/4 dl vatten
- 2 msk brunt socker
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 msk sesamolja
- 1 msk risvinäger
För laxen
- 4 laxfiléer (à ca 150–200 g)
- 2 msk sesamfrön
- 2 salladslökar, tunt skivade
- Salt och peppar efter smak
Till servering
- Kokt ris
- Ångkokta eller stekta grönsaker (t.ex. broccoli, paprika, morötter, eller sugar snaps)
Instruktioner
- Gör marinaden
- Blanda soja, mirin, vatten, brunt socker, vitlök, ingefära, sesamolja och risvinäger i en skål.
- Rör om tills sockret har löst sig helt.
- Marinera laxen
- Lägg laxfiléerna i en stor plastpåse eller en grund form.
- Häll marinaden över laxen, se till att alla filéer är täckta.
- Låt laxen marinera i kylskåpet i minst 30 minuter, gärna upp till 2 timmar för mer smak.
- Tillaga laxen
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Ta ut laxfiléerna från marinaden och placera dem i en ugnssäker form.
- Pensla laxen med lite av marinaden och strö över sesamfrön.
- Baka i ugnen i 12-15 minuter, eller tills laxen är genomstekt och lätt att dela med en gaffel.
- Servera
- Ta ut laxen ur ugnen och garnera med skivad salladslök.
- Servera med kokt ris och dina valda grönsaker.
Tips
- Om du vill ha en lite krispigare yta på laxen kan du avsluta med att grilla filéerna i ugnen i 1-2 minuter.
- För extra smak kan du reducera resterande marinad i en kastrull och använda som en sås vid servering.
Visited 3 times, 1 visit(s) today