Om receptet
Tarte Tropézienne är en fransk dessertkaka som består av en söt jästdeg fylld med en rik och krämig vaniljkräm. Här är ett klassiskt recept på Tarte Tropézienne:
Ingredienser
För degen:
- 250 g vetemjöl
- 30 g socker
- 5 g salt
- 10 g färsk jäst (eller 5 g torrjäst)
- 3 ägg
- 125 g mjukt smör
- 2 msk mjölk
- 1 ägg för pensling
- Pärlsocker till dekoration
För vaniljkrämen:
- 500 ml mjölk
- 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljextrakt)
- 6 äggulor
- 150 g socker
- 50 g majsstärkelse
- 200 g smör, rumstempererat
Instruktioner
Degen:
- Förberedelse av jäst: Om du använder färsk jäst, smula ner den i mjölken och låt stå i några minuter tills den lösts upp. Om du använder torrjäst, blanda den direkt med mjölet.
- Degblandning: Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt äggen, jästblandningen (eller torrjästen) och blanda till en deg.
- Tillsätt smör: Tillsätt det mjuka smöret lite i taget och knåda degen tills den är smidig och elastisk. Detta kan ta upp till 10 minuter.
- Jäsning: Lägg degen i en lätt oljad skål, täck med en kökshandduk och låt jäsa på en varm plats tills den har dubblerat i storlek, cirka 1-2 timmar.
- Formning: Knåda degen lätt och forma den till en rund kaka, cirka 2-3 cm tjock. Lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
- Andra jäsningen: Täck kakan och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.
- Pensling och dekoration: Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda: Förvärm ugnen till 180°C och grädda kakan i 20-25 minuter tills den är gyllene och genomgräddad. Låt den svalna helt på ett galler.
Vaniljkrämen:
- Koka upp mjölk: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna (eller tillsätt vaniljextraktet om du använder det).
- Äggblandning: Vispa äggulor och socker tills blandningen är ljus och fluffig. Tillsätt majsstärkelsen och vispa tills det är väl blandat.
- Temperera äggulorna: Häll försiktigt den varma mjölken över äggblandningen medan du vispar konstant. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
- Koka krämen: Värm blandningen över medelhög värme och vispa konstant tills krämen tjocknar och börjar koka. Koka i ytterligare 1-2 minuter för att säkerställa att majsstärkelsen är genomkokt.
- Kyling och smör: Ta bort från värmen och låt krämen svalna något. Vispa sedan i smöret lite i taget tills krämen är slät och glänsande. Låt krämen svalna helt i kylskåpet.
Montering:
- Dela kakan: När kakan är helt sval, dela den horisontellt i två halvor.
- Fyllning: Bred vaniljkrämen jämnt över den nedre halvan av kakan och lägg sedan den övre halvan ovanpå.
- Servering: Låt tarten vila i kylskåpet i minst en timme innan servering för att sätta sig. Skär i bitar och njut!
Bon appétit!
Visited 10 times, 1 visit(s) today