Ingredienser
-
För Taginen/gjutjärnsgrytan
-
8 st. merguez-korvar (kan ersättas med lammkorv eller annan korv om du inte hittar merguez
-
2 msk olivolja
-
1 stora gula lökar
-
3 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 morötter, skivade
-
2 röda paprikor
-
1 zucchini, skuren i halvmånar
-
400 gram krossade tomater
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk malen spiskummin
-
1 tsk malen koriander
-
1 tsk paprikapulver
-
1/2 tsk kanel
-
1/2 tsk chilipulver
-
4 dl grönsaks eller kycklingbuljong
-
1 msk honung
-
Salt & peppar efter smak
-
Färsk koriander för garnering
-
För couscousen
-
250 gram couscous
-
2,5 dl vatten
-
1 msk olivolja
-
Salt efter smak
-
1 dl torkade aprikoser eller russin
-
1 dl rostade nötter
Om receptet
Tagine med couscous och merguez är en klassisk rätt från Nordafrika, mest vanlig i Marocko där den bär på en rik historia och kulturell betydelse. I det här receptet får man ta en gjutjärnsgryta med lock om man inte har taginer. Merguezkorven ska vara gjord av lamm och den hittar man endast i vissa affärer eller hos slaktaren.
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
Förbered Tagine/gjutjärnsgrytaHetta upp olivoljan i en stor gryta eller tagine på medelvärme. Tillsätt hackad lök och fräs tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök, morot, paprika, zucchini och sötpotatis. Fräs i några minuter tills grönsakerna börjar mjukna. Blanda i kryddorna (paprikapulver, spiskummin, kanel, ingefära, gurkmeja och cayennepeppar). Rör om så att grönsakerna täcks av kryddorna. Sänk värmen, täck grytan och låt sjuda i cirka 20 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt torkade aprikoser och oliver. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Under tiden, förbered merguez-korvarna:Stek dem i en separat panna över medelvärme tills de är genomstekta och har fått en fin brynt yta. Skär korvarna i bitar. Lägg de stekta merguez-bitarna i taginen precis innan servering, eller servera dem separat om du föredrar. |
3
Utfört
|
Förbered CouscousKoka upp vatten i en kastrull och tillsätt olivolja och salt. Häll couscousen i det kokande vattnet. Rör om och ta bort kastrullen från värmen. Täck över kastrullen och låt couscousen stå i 5 minuter för att absorbera vätskan. Fluffa upp couscousen med en gaffel innan servering. |
4
Utfört
|
ServeringLägg couscous på tallrikar och toppa med taginen och merguez. Garnera med färsk koriander eller persilja. Tips: Variera grönsakerna efter säsong och tillgång. Lägg till en skvätt citronjuice för extra fräschör innan servering. Denna rätt är perfekt för en smakfull middag och ger en autentisk känsla av nordafrikanska smaker. Hoppas du gillar den! 🍲🌿 |