Om receptet
Sparris- och Tomatpaj
Ingredienser
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör, kallt och skuret i tärningar
- 2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
- 200 g färsk sparris
- 200 g körsbärstomater, halverade
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 ägg
- 2 dl mjölk eller grädde
- 150 g riven ost (t.ex. cheddar, västerbotten eller en annan smakrik ost)
- Salt och peppar
- Olivolja för stekning
Instruktioner
- Förbered pajdegen:
- Blanda vetemjöl och smör i en matberedare eller nyp ihop med fingrarna tills blandningen liknar fina smulor.
- Tillsätt kallt vatten, en matsked i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Forma degen till en boll, platta till den något och svep in i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Förbered fyllningen:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Skölj sparrisen och skär av de träiga ändarna. Skär sparrisen i cirka 4 cm långa bitar.
- Hetta upp lite olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek den hackade löken och vitlöken tills de är mjuka och genomskinliga.
- Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter tills de är lätt mjuka men fortfarande har lite krisp kvar. Häll av och skölj i kallt vatten för att stoppa tillagningen.
- Förbered pajskalet:
- Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag och klä en pajform (cirka 24 cm i diameter) med degen. Se till att degen täcker botten och kanterna ordentligt.
- Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10-12 minuter tills det börjar få lite färg.
- Montering av pajen:
- Fördela den stekta löken och vitlöken i det förgräddade pajskalet.
- Lägg i de förkokta sparrisbitarna och halverade körsbärstomaterna.
- Vispa ihop ägg och mjölk (eller grädde) i en skål. Tillsätt riven ost, salt och peppar och rör om väl.
- Häll ägg- och ostblandningen över grönsakerna i pajskalet.
- Grädda pajen:
- Grädda pajen i den förvärmda ugnen i 25-30 minuter, eller tills fyllningen har stelnat och pajen är gyllenbrun.
- Servering:
- Låt pajen svalna något innan du skär upp den. Servera gärna med en fräsch sallad vid sidan av.
Tips
- Du kan variera osten i fyllningen för att ge pajen olika smaknyanser.
- För extra smak kan du tillsätta färska örter som basilika, timjan eller persilja i ägg- och ostblandningen.
- Om du föredrar en magrare variant kan du använda mjölk istället för grädde i fyllningen.
Njut av din härliga sparris- och tomatpaj!
4o
Visited 7 times, 1 visit(s) today