Background Image
0 0
Sparris och tomatpaj

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Sparris och tomatpaj

Om receptet

Dela

Sparris- och Tomatpaj

Ingredienser

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kallt och skuret i tärningar
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 200 g färsk sparris
  • 200 g körsbärstomater, halverade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 150 g riven ost (t.ex. cheddar, västerbotten eller en annan smakrik ost)
  • Salt och peppar
  • Olivolja för stekning

Instruktioner

  1. Förbered pajdegen:
    • Blanda vetemjöl och smör i en matberedare eller nyp ihop med fingrarna tills blandningen liknar fina smulor.
    • Tillsätt kallt vatten, en matsked i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
    • Forma degen till en boll, platta till den något och svep in i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  2. Förbered fyllningen:
    • Förvärm ugnen till 200°C.
    • Skölj sparrisen och skär av de träiga ändarna. Skär sparrisen i cirka 4 cm långa bitar.
    • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek den hackade löken och vitlöken tills de är mjuka och genomskinliga.
    • Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter tills de är lätt mjuka men fortfarande har lite krisp kvar. Häll av och skölj i kallt vatten för att stoppa tillagningen.
  3. Förbered pajskalet:
    • Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag och klä en pajform (cirka 24 cm i diameter) med degen. Se till att degen täcker botten och kanterna ordentligt.
    • Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10-12 minuter tills det börjar få lite färg.
  4. Montering av pajen:
    • Fördela den stekta löken och vitlöken i det förgräddade pajskalet.
    • Lägg i de förkokta sparrisbitarna och halverade körsbärstomaterna.
    • Vispa ihop ägg och mjölk (eller grädde) i en skål. Tillsätt riven ost, salt och peppar och rör om väl.
    • Häll ägg- och ostblandningen över grönsakerna i pajskalet.
  5. Grädda pajen:
    • Grädda pajen i den förvärmda ugnen i 25-30 minuter, eller tills fyllningen har stelnat och pajen är gyllenbrun.
  6. Servering:
    • Låt pajen svalna något innan du skär upp den. Servera gärna med en fräsch sallad vid sidan av.

Tips

  • Du kan variera osten i fyllningen för att ge pajen olika smaknyanser.
  • För extra smak kan du tillsätta färska örter som basilika, timjan eller persilja i ägg- och ostblandningen.
  • Om du föredrar en magrare variant kan du använda mjölk istället för grädde i fyllningen.

Njut av din härliga sparris- och tomatpaj!

 

4o

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(4)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Arancini – italienska risbollar
nästa recept
Baka grissini med smak av salvia
föregående recept
Arancini – italienska risbollar
nästa recept
Baka grissini med smak av salvia
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here