Ingredienser
-
För salladen
-
2 små omogna papayor (alternativt 1 stor omogna papaya), skalade och rårivna
-
2 små röda chilifrukter, hackade (justera efter önskad hetta)
-
2-3 vitlöksklyftor, krossade
-
2 msk torkade räkor (kan uteslutas)
-
1 stor morot, skalad och råriven
-
10 körsbärstomater, halverade
-
100 g gröna bönor, skurna i bitar (kan ersättas med andra grönsaker om önskas)
-
2 msk jordnötter, rostade och grovhackade
-
2-3 vårlökar, skivade
-
1 knippe färsk koriander, grovt hackad (valfritt, för garnering)
-
För dressingen
-
3 msk fiskås (kan ersättas med soja för en vegetariskt version)
-
2 msk limejuice
-
1 msk palm socker (eller brunt socker)
-
1 tsk råsocker
-
1-2 tsk torkad chilipulver (justera efter smak)
-
1 liten vitlök, riven
Om receptet
Som Tam (ส้มตำ) är en thailändsk papayasallad som är känd för sin fräscha, syrliga och kryddiga smak. Den är ofta serverad som en del av en thailändsk måltid och är älskad för sin kombination av smaker och texturer. Här är ett recept för att göra Som Tam för fyra personer.
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
Förbered grönsaker och fruktRiv papayan och moroten på ett grovt rivjärn. Lägg dem i en stor skål. Halvera körsbärstomaterna och skär de gröna bönorna i bitar. |
3
Utfört
|
Gör dressingenI en liten skål, blanda fiskås, limejuice, palm socker, råsocker och chilipulver. Rör om tills sockret har lösts upp och dressingen är väl blandad. Smaka av och justera socker och chili efter smak. |
4
Utfört
|
Mosa kryddornaI en mortel eller med hjälp av en stor kniv, mosa de krossade vitlöksklyftorna och röda chilifrukterna till en pasta. |
5
Utfört
|
Blanda salladenTillsätt den mosade vitlöken och chilin samt de torkade räkorna (om du använder) till papayan och moroten. Rör om väl. Lägg till halverade körsbärstomater, gröna bönor och vårlök. Häll dressingen över salladen och blanda ordentligt så att alla ingredienser täcks. |
6
Utfört
|
Garnera och serveraTillsätt de rostade jordnötterna och rör om försiktigt. Garnera med färsk koriander om så önskas. Tips: För extra crunch: Toppa med några extra rostade jordnötter innan servering. Justera hettan: Om du inte gillar alltför stark mat, börja med färre chilifrukter och öka efter smak. Torkade räkor: De ger en djup smak till salladen, men du kan utesluta dem eller ersätta med färsk räka eller annan protein om du vill. Som Tam är en härlig blandning av fräschör, syra, sötma och hetta, och är perfekt som en förrätt eller som en del av en thailändsk middag. Hoppas du njuter av denna smakfulla sallad! 🥗🌶️ |