Om receptet
Skånsk äggakaka är en klassisk svensk rätt som påminner om en tjockare omelett eller pannkaka. Här är ett recept på en vegetarisk version av skånsk äggakaka.
Ingredienser:
- 6 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk smör (för stekning)
- 200 g fejkon
- 1 gul lök, skivad
- 2 msk smör (för stekning av bacon och lök)
- Lingonsylt (till servering)
- Färsk persilja, hackad (till garnering)
Instruktioner
- Förbered smeten
- Vispa ihop ägg, vetemjöl, mjölk, salt och vitpeppar i en stor skål tills smeten är slät och utan klumpar. Låt smeten vila i ca 10 minuter.
- Stek quornbacon och lök
- Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna på medelhög värme.
- Stek den skivade löken tills den är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt quornbacon och stek tills den är knaprig. Ta upp och lägg åt sidan.
- Stek äggakakan
- Hetta upp 1 msk smör i en stor stekpanna (gärna non-stick) på medelhög värme.
- Häll i äggsmeten och låt den steka långsamt. När den börjar sätta sig i kanterna, rör försiktigt i den för att låta lös smet rinna ner till botten.
- När äggakakan är nästan helt fast (det tar cirka 10-15 minuter), kan du vända den genom att försiktigt skjuta den på en tallrik och sedan vända tillbaka den i pannan, eller använda ett lock för att vända den. Stek ytterligare några minuter på andra sidan tills den är genomstekt och gyllene.
- Servera
- Toppa äggakakan med den stekta löken och quornbacon.
- Garnera med hackad persilja.
- Servera med lingonsylt vid sidan.
Tips:
- Om du vill ha mer smak, kan du tillsätta lite riven ost i smeten innan du steker äggakakan.
Denna skånska äggakaka är en härlig och mättande rätt som passar både till lunch och middag. Hoppas det smakar!
Visited 7 times, 1 visit(s) today