Om receptet
Ingredienser
För kycklingsatay
- 500 gram kycklingbröst eller kycklinglår, skurna i tärningar
- 10–12 grillspett (blötlägg dem i vatten om de är av trä)
Marinad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk söt sojasås (kecap manis)
- 1 msk vanlig sojasås
- 1 msk rapsolja eller annan neutral olja
- 1 msk mald koriander
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk malen kummin
- 1 tsk farinsocker
- ½ tsk salt
Jordnötssås
- 200 gram osaltade jordnötter, rostade och grovhackade (eller använd jordnötssmör)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd chili, urkärnad och finhackad (justera mängden efter önskad hetta)
- 2 msk söt sojasås (kecap manis)
- 1 msk tamarindpasta eller limejuice
- 1 msk farinsocker
- 200 ml kokosmjölk
- 1 msk matolja
- Salt efter smak
Tillagning
Förbered kycklingsatay
- Blanda marinaden: I en stor skål, blanda vitlök, söt sojasås, vanlig sojasås, olja, koriander, gurkmeja, kummin, farinsocker och salt.
- Marinera kycklingen: Lägg kycklingbitarna i marinaden och blanda väl så att de täcks ordentligt. Täck skålen och låt kycklingen marinera i minst 1 timme i kylskåpet, gärna över natten för bäst smak.
- Trä på spett: Trä kycklingbitarna på grillspett.
- Grilla kycklingen: Förvärm grillen eller en grillpanna på medelhög värme. Grilla kycklingspetten i 8–10 minuter, vänd dem då och då tills de är genomstekta och har fått en fin grillyta.
Gör jordnötssåsen
- Förbered jordnötterna: Om du använder hela jordnötter, rosta dem först i en torr panna tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna och hacka grovt.
- Tillaga såsen: Hetta upp oljan i en kastrull på medelvärme. Fräs vitlök och chili i oljan tills de är mjuka och doftande, cirka 1 minut.
- Tillsätt övriga ingredienser: Tillsätt de rostade jordnötterna (eller jordnötssmöret) och rör om. Häll i kokosmjölk, söt sojasås, tamarindpasta eller limejuice, och farinsocker. Rör om tills såsen är jämn och tjocknar något, cirka 5–7 minuter.
- Smaka av: Justera smaken med salt och eventuellt mer socker eller limejuice efter smak.
Servering
- Servera kycklingsatayen som en förrätt eller mellanrätt.
Visited 8 times, 1 visit(s) today