Dela
Ingredienser
- 1 burk sardiner i olja (cirka 120 g)
- 300 g spaghetti eller annan pasta
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 liten röd chili, finhackad (justera efter smak)
- 1/2 tsk torkad chili flakes (valfritt för extra hetta)
- 10 körsbärstomater, halverade
- 1/2 dl olivolja
- Saften från 1/2 citron
- En handfull färsk persilja, hackad
- Salt och svartpeppar efter smak
- 3 dl gröna oliver, skivade
- Riven parmesanost för servering (valfritt)
Tillagning:
- Koka pastan
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen till al dente. Spara cirka 1 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.
- Förbered sardinerna
- Öppna burken med sardiner och låt oljan rinna av lite grann. Bryt upp sardinerna i mindre bitar med en gaffel.
- Gör såsen
- Värm olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme.
- Tillsätt vitlök och den färska chilin. Fräs försiktigt utan att bränna vitlöken, ungefär 1-2 minuter.
- Lägg i sardinerna, chili flakes (om de används), körsbärstomaterna och 1 dl skivade oliver. Sautera i några minuter tills tomaterna börjar mjukna och oliverna blir varma.
- Kombinera pasta med sardiner och oliver
- Tillsätt den kokta pastan direkt i pannan med sardinblandningen. Blanda väl.
- Tillsätt lite av det sparade pastavattnet om såsen känns torr.
- Rör ner citronsaft och hackad persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera
- Servera pastan varm med riven parmesanost och addera resten av oliverna samt cocktailtomater för lite färg.
Visited 5 times, 1 visit(s) today