Om receptet
Ingredienser
För den rostade grönsaksblandningen:
- 4 stora morötter (ca 500 g), skalade och skurna i stavar
- 1 rödlök (ca 150 g), skuren i klyftor
- 1,5 dl körsbärstomater (ca 150 g), halverade
- 2 msk (ca 0,3 dl) olivolja
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1/2 tsk paprikapulver
- Salt och peppar efter smak
För salladen
- 6 msk sesamfrön, rostade
- 1/2 liter färsk babyspenat eller blandad sallad
- 1 dl fetaost, smulad
- 1 dl hackade valnötter eller mandlar
För dressingen
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk honung
- 1 tsk dijonsenap
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Förbered och rosta grönsakerna:
- Förvärm ugnen till 200°C (400°F).
- Lägg morötter och rödlök på en bakplåt. Ringla över olivolja och strö över timjan, rosmarin, paprikapulver, salt och peppar. Blanda så att grönsakerna är jämnt täckta.
- Rosta i ugnen i 25-30 minuter eller tills morötterna är mjuka och lätt karamelliserade. Lägg till körsbärstomaterna de sista 10 minuterna av rostningen. Ta ut och låt svalna något.
- Förbered dressingen:
- I en liten skål, vispa ihop olivolja, balsamvinäger, honung, dijonsenap, salt och peppar tills blandningen är väl kombinerad.
- Montera salladen:
- I en stor skål, blanda de rostade grönsakerna med babyspenaten eller blandad sallad.
- Ringla över dressingen och blanda försiktigt så att allt är jämnt täckt.
- Toppa med rostade sesamfrön, smulad fetaost (om du använder det) och hackade valnötter eller mandlar (om du använder det).
- Servera:
- Servera salladen ljummen eller rumstempererad som en läcker och näringsrik huvudrätt eller som ett fräscht tillbehör.
Tips
- Byt ut morötterna mot andra rotfrukter som sötpotatis eller rödbetor för en annan smakprofil.
- Justera kryddorna efter din egen smak, eller lägg till en nypa cayennepeppar för lite extra hetta.
- Anpassa grönsakerna efter säsong för att använda de färskaste råvarorna.
Visited 7 times, 1 visit(s) today