Background Image
0 0
Raggmunkar med fläsk

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Ingredienser

Portioner:
Raggmunkar
1 kg fast potatis
2 st ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
smör till stekning
Lingonsylt
5 dl lingon
2 dl socker
Fläsk
600 g rimmat skivat sidfläsk

Raggmunkar med fläsk

Namnet "raggmunk" kommer från det gamla svenska ordet "ragg" som betyder grov eller hård och "munk" som är en gammal benämning på kaka eller pannkaka.

Ingredienser

  • Raggmunkar

  • Lingonsylt

  • Fläsk

Om receptet

Dela

Gå till spellista på Spotify

Visited 36 times, 1 visit(s) today

Så här gör du

1
Utfört

Förberedelser

Skala potatisen och riv den grovt.
Lägg den rivna potatisen i en sil och låt den rinna av lite. Pressa försiktigt ut överflödig vätska med en ren kökshandduk eller genom att krama potatisen med händerna.

2
Utfört

Lingonsylt

Rör ihop lingonen med sockret.

3
Utfört

Raggmunkssmet

Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en stor skål tills du får en jämn smet.
Tillsätt den rivna potatisen och blanda väl.

4
Utfört

Stekning av raggmunkar

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en klick smör eller lite olja.
Klicka ut en liten del av smeten i pannan och platta till den med en stekspade för att forma en tunn pannkaka.
Stek raggmunken tills den är gyllenbrun och frasig på båda sidor, cirka 3-4 minuter per sida.
Fortsätt tills all smet är använd. Håll de färdiga raggmunkarna varma i ugnen (cirka 100°C) om det behövs.

5
Utfört

Stekning av fläsk

Skär det rimmade sidfläsket i skivor.
Stek fläsket i en torr stekpanna på medelhög värme tills det är knaprigt och genomstekt. Lägg det stekta fläsket på hushållspapper för att rinna av.

6
Utfört

Servering

Servera raggmunkarna varma med stekt fläsk och en klick lingonsylt vid sidan av.
Garnera eventuellt med lite hackad persilja för extra färg och smak.

Tips

För extra smak kan du tillsätta lite riven lök i raggmunkssmeten.
Om du vill ha en krispigare yta på raggmunkarna, kan du steka dem i lite mer smör eller olja.
Raggmunkar kan även serveras med stekt bacon istället för fläsk om du föredrar det.

Lycka till med din matlagning!

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Frittata med Sparris
nästa recept
Gazpacho
föregående recept
Frittata med Sparris
nästa recept
Gazpacho
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here