Om receptet
Här är ett klassiskt recept på patatas bravas, en populär spansk tapasrätt bestående av friterade potatisbitar serverade med en kryddig tomatsås:
Patatas Bravas
Ingredienser
Potatis
- 500 g potatis (gärna fast sort)
- 3-4 msk olivolja
- Salt efter smak
- 1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprika för mer smak)
Bravas-sås
- 2 msk olivolja
- 1 liten gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
- 1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprika)
- 1/2 tsk cayennepeppar (justera mängden efter smak)
- 1 tsk socker
- 1 tsk rödvinsvinäger
- Salt och peppar efter smak
Aioli (valfritt, för servering)
- 1 dl majonnäs
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk citronjuice
- Salt efter smak
Instruktioner
- Förbered potatisen:
- Skala potatisarna och skär dem i jämnstora bitar (ca 2-3 cm stora tärningar).
- Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter tills de börjar mjukna, men fortfarande är fasta.
- Häll av potatisen och låt dem ånga av och torka något.
- Bravas-sås:
- Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme.
- Tillsätt den finhackade löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
- Tillsätt den finhackade vitlöken och stek i ytterligare 1-2 minuter.
- Häll i de krossade tomaterna, paprikapulvret, cayennepeppar, socker och rödvinsvinäger. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i ca 15-20 minuter, tills den har tjocknat något.
- Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen slät med en stavmixer om du vill ha en jämnare konsistens.
- Stek potatisen:
- Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme.
- Lägg i potatisbitarna och stek dem tills de är gyllenbruna och krispiga på utsidan, ca 10-15 minuter. Rör om då och då för att de ska bli jämnt stekta.
- Strö över paprikapulver och salt medan potatisen steks.
- Aioli (valfritt):
- Blanda majonnäs, pressad vitlök, citronjuice och salt i en liten skål.
- Rör om tills allt är väl blandat.
- Servering:
- Lägg de stekta potatisbitarna på ett serveringsfat.
- Häll över bravas-såsen eller servera den bredvid.
- Om du använder aioli, ringla den över potatisen eller servera den som en dipp bredvid.
Njut av dina patatas bravas tillsammans med andra tapasrätter eller som en utsökt aptitretare!
Visited 11 times, 1 visit(s) today