Background Image
0 0
Patatas bravas

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Patatas bravas

Features:
    Cuisine:

    Directions

    Share

    Här är ett klassiskt recept på patatas bravas, en populär spansk tapasrätt bestående av friterade potatisbitar serverade med en kryddig tomatsås:

    Patatas Bravas

    Ingredienser

    Potatis
    • 500 g potatis (gärna fast sort)
    • 3-4 msk olivolja
    • Salt efter smak
    • 1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprika för mer smak)
    Bravas-sås
    • 2 msk olivolja
    • 1 liten gul lök, finhackad
    • 2 vitlöksklyftor, finhackade
    • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
    • 1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprika)
    • 1/2 tsk cayennepeppar (justera mängden efter smak)
    • 1 tsk socker
    • 1 tsk rödvinsvinäger
    • Salt och peppar efter smak
    Aioli (valfritt, för servering)
    • 1 dl majonnäs
    • 1 vitlöksklyfta, pressad
    • 1 msk citronjuice
    • Salt efter smak

    Instruktioner

    1. Förbered potatisen:
      1. Skala potatisarna och skär dem i jämnstora bitar (ca 2-3 cm stora tärningar).
      2. Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter tills de börjar mjukna, men fortfarande är fasta.
      3. Häll av potatisen och låt dem ånga av och torka något.
    2. Bravas-sås:
      1. Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme.
      2. Tillsätt den finhackade löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
      3. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek i ytterligare 1-2 minuter.
      4. Häll i de krossade tomaterna, paprikapulvret, cayennepeppar, socker och rödvinsvinäger. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i ca 15-20 minuter, tills den har tjocknat något.
      5. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen slät med en stavmixer om du vill ha en jämnare konsistens.
    3. Stek potatisen:
      1. Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme.
      2. Lägg i potatisbitarna och stek dem tills de är gyllenbruna och krispiga på utsidan, ca 10-15 minuter. Rör om då och då för att de ska bli jämnt stekta.
      3. Strö över paprikapulver och salt medan potatisen steks.
    4. Aioli (valfritt):
      1. Blanda majonnäs, pressad vitlök, citronjuice och salt i en liten skål.
      2. Rör om tills allt är väl blandat.
    5. Servering:
      1. Lägg de stekta potatisbitarna på ett serveringsfat.
      2. Häll över bravas-såsen eller servera den bredvid.
      3. Om du använder aioli, ringla den över potatisen eller servera den som en dipp bredvid.

    Njut av dina patatas bravas tillsammans med andra tapasrätter eller som en utsökt aptitretare!

    Visited 11 times, 1 visit(s) today

    Om Mauritzons Mat

    Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

    previous
    Klassisk paella
    next
    Kräftsoppa
    previous
    Klassisk paella
    next
    Kräftsoppa

    Add Your Comment

    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here