Om receptet
Här är ett recept på Pansotti con Salsa di Noci, en klassisk ligurisk rätt med fylld pasta serverad med en valnötssås.
Ingredienser
För pastadegen:
- 300 g vetemjöl
- 3 stora ägg
- En nypa salt
För fyllningen:
- 500 g blandade gröna blad (spenat, mangold, nässlor eller liknande)
- 250 g ricottaost
- 50 g riven parmesanost
- 1 ägg
- En nypa muskot
- Salt och peppar efter smak
För valnötssåsen:
- 200 g valnötter
- 2 vitlöksklyftor
- 50 g brödsmulor (blötlagda i mjölk)
- 50 g riven parmesanost
- 100 ml olivolja
- 100 ml mjölk
- Salt efter smak
Instruktioner
För pastadegen:
- Sikta mjölet på ett rent arbetsbord och gör en brunn i mitten.
- Knäck äggen i brunnen och tillsätt en nypa salt.
- Blanda äggen med mjölet gradvis tills en deg börjar formas.
- Knåda degen tills den är slät och elastisk, cirka 10 minuter.
- Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
För fyllningen:
- Koka de gröna bladen i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av och låt svalna.
- Krama ur så mycket vätska som möjligt ur de gröna bladen och hacka dem fint.
- Blanda de hackade bladen med ricotta, parmesanost, ägg, muskot, salt och peppar i en skål. Blanda väl.
För pansottin:
- Kavla ut pastadegen tunt på ett mjölat arbetsbord.
- Skär degen i kvadrater om cirka 7×7 cm.
- Lägg en liten klick fyllning i mitten av varje kvadrat.
- Vik degen över fyllningen för att bilda en triangel och tryck kanterna för att försegla dem väl.
- Lägg de fyllda pansottin på ett mjölat bakplåtspapper och låt vila.
För valnötssåsen:
- Mixa valnötterna och vitlöken till en fin massa i en matberedare.
- Tillsätt de blötlagda brödsmulorna, parmesanost, olivolja och mjölk.
- Mixa tills såsen är slät och krämig. Smaka av med salt.
Tillagning och servering:
- Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
- Koka pansottin tills de är al dente, cirka 3-4 minuter.
- Värm valnötssåsen försiktigt i en stor stekpanna.
- Tillsätt de kokta pansottin direkt i såsen och blanda försiktigt för att täcka dem jämnt med sås.
- Servera genast, eventuellt med extra riven parmesanost ovanpå.
Buon appetito!
Visited 3 times, 1 visit(s) today