Om receptet
Ingredienser
För paneer
- 250 g paneer, skuren i kuber (hittar du inte kan man ta Halloumi)
- 2 msk olja eller ghee för stekning
För spenatpuré
- 500 g färsk spenat
- 1 grön chili, skuren i bitar (justera efter önskad hetta)
- 1/2 dl vatten
För masala
- 2 msk olja eller ghee
- 1 tsk kumminfrön
- 1 stor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk finriven färsk ingefära
- 2 tomater, finhackade
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk garam masala
- 1/2 tsk chilipulver (valfritt, justera efter smak)
- Salt, efter smak
- 1 dl grädde eller 2 msk crème fraîche (valfritt, för en krämigare konsistens)
För garnering
- En nypa kasuri methi (torkade bockhornsklöverblad), smulad (valfritt)
- Färsk koriander, hackad (valfritt)
- En skvätt citronjuice
Instruktioner
- Förbered spenatpurén
- Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten. Lägg i spenaten och blanchera den i 2-3 minuter tills den är mjuk. Häll av vattnet och skölj spenaten i kallt vatten för att stoppa kokprocessen och bevara den gröna färgen.
- Lägg den blancherade spenaten i en mixer tillsammans med den gröna chilin och lite vatten. Mixa till en slät puré. Ställ åt sidan.
- Stek paneer
- Värm 2 msk olja eller ghee i en stekpanna på medelvärme. Lägg i paneer-kuberna och stek dem gyllenbruna på alla sidor. Ta upp och lägg dem på en tallrik med hushållspapper för att låta överflödig olja rinna av. Ställ åt sidan.
- Förbered masalan
- I samma panna, tillsätt lite mer olja eller ghee om det behövs och fräs kumminfröna tills de börjar spraka.
- Tillsätt den hackade löken och fräs tills den är gyllenbrun.
- Lägg i vitlök och ingefära och fräs i ytterligare en minut.
- Tillsätt de hackade tomaterna och låt dem koka ner tills de är mjuka och oljan börjar separera från masalan.
- Rör ner gurkmeja, koriander, garam masala och chilipulver. Fräs i några minuter tills kryddorna är doftande.
- Kombinera med spenatpuré
- Tillsätt spenatpurén i masalan och rör om väl. Låt koka i 5-7 minuter för att smakerna ska blandas ordentligt.
- Om du vill ha en krämigare konsistens, rör ner grädde eller crème fraîche.
- Smaka av med salt.
- Tillsätt paneer
- Lägg i de stekta paneerkuberna och rör om försiktigt så att de täcks av spenatsåsen. Låt sjuda i ytterligare 3-4 minuter så att paneern absorberar smakerna.
- Garnera och servera
- Smula kasuri methi över (om du använder) och rör om.
- Garnera med färsk koriander och pressa lite citronjuice över för extra fräschör.
Servering
Palak Paneer serveras bäst med varmt naanbröd, roti eller basmatiris. Det är en härlig rätt som balanserar den milda krämigheten i paneern med den aromatiska spenatsåsen.
Njut av din hemlagade Palak Paneer!
Visited 6 times, 1 visit(s) today