Background Image
0 0
Saftiga lussebullar eller lussekatter till jul

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Saftiga lussebullar eller lussekatter till jul

Kesellan gör lussebullarna fluffiga och saftiga

Typ av recept:
  • Recept med spellista

Ingredienser

  • Pensling

Om receptet

Dela

Lussekatter med kesella är en svensk klassiker vid juletid. Kesella (eller kvarg) gör degen extra saftig och mjuk. Här är ett recept som ger cirka 30 stycken lussekatter.

  Förslag på passande musik till julbaket

Visited 25 times, 1 visit(s) today

Så här gör du

1
Utfört

Ingredienser

Läs hela här

2
Utfört

Förbered degen

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, cirka 37°C.

Smula jästen i en stor bunke. Häll över den fingervarma smör- och mjölkblandningen och rör om tills jästen lösts upp.

3
Utfört

Tillsätt övriga ingredienser

Tillsätt kesella, saffran, socker och salt. Blanda väl.

Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper från kanterna. Den ska vara mjuk men inte klibbig.

4
Utfört

Jäs degen

Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm plats i cirka 30-40 minuter, eller tills den har fördubblats i storlek.

5
Utfört

Forma lussekatter

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den lätt.

Dela degen i 30 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en smal längd, cirka 20 cm lång.

Forma längderna till lussekatter genom att rulla ändarna inåt i motsatt riktning till en S-form.

Placera russin i mitten av varje snurra.

6
Utfört

Andra jäsningen

Lägg lussekatterna på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter.

7
Utfört

Värm ugnen

Förvärm ugnen till 225°C.

8
Utfört

Pensla och grädda

Pensla lussekatterna med det vispade ägget.

Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

9
Utfört

Låt svalna

Låt lussekatterna svalna på ett galler under en handduk för att behålla saftigheten.

Tips:

Mängden mjöl: Var försiktig med att inte tillsätta för mycket mjöl. Degen ska vara smidig men inte för fast.

Förvaring: Förvara lussekatterna i en lufttät behållare för att hålla dem saftiga. De går också utmärkt att frysa in.

Extra smak: Om du vill ha mer smak av saffran, kan du låta saffran dra i lite sprit (t.ex. vodka) i några minuter innan du blandar det i degen.

God jul! 🎄✨

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Autentisk Szegediner Gulasch från Ungern
nästa recept
Satayspett med Jordnötssås – Thailändsk stil
föregående recept
Autentisk Szegediner Gulasch från Ungern
nästa recept
Satayspett med Jordnötssås – Thailändsk stil
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here