Ingredienser
-
150 g smör
-
5 dl mjölk
-
50 g färsk jäst för söta degar (eller 1 paket torrjäst)
-
250 g kesella (eller kvarg)
-
1 gram saffran (två paket)
-
2 dl strösocker
-
1/2 tsk salt
-
16-17 dl vetemjöl (cirka 960-1020 g)
-
Russin för dekoration
-
Pensling
-
1 ägg
Om receptet
Lussekatter med kesella är en svensk klassiker vid juletid. Kesella (eller kvarg) gör degen extra saftig och mjuk. Här är ett recept som ger cirka 30 stycken lussekatter.
Förslag på passande musik till julbaket
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
Förbered degenSmält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, cirka 37°C. Smula jästen i en stor bunke. Häll över den fingervarma smör- och mjölkblandningen och rör om tills jästen lösts upp. |
3
Utfört
|
Tillsätt övriga ingredienserTillsätt kesella, saffran, socker och salt. Blanda väl. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper från kanterna. Den ska vara mjuk men inte klibbig. |
4
Utfört
|
Jäs degenTäck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm plats i cirka 30-40 minuter, eller tills den har fördubblats i storlek. |
5
Utfört
|
Forma lussekatterStjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den lätt. Dela degen i 30 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en smal längd, cirka 20 cm lång. Forma längderna till lussekatter genom att rulla ändarna inåt i motsatt riktning till en S-form. Placera russin i mitten av varje snurra. |
6
Utfört
|
Andra jäsningenLägg lussekatterna på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter. |
7
Utfört
|
Värm ugnenFörvärm ugnen till 225°C. |
8
Utfört
|
Pensla och gräddaPensla lussekatterna med det vispade ägget. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna. |
9
Utfört
|
Låt svalnaLåt lussekatterna svalna på ett galler under en handduk för att behålla saftigheten. Tips: Mängden mjöl: Var försiktig med att inte tillsätta för mycket mjöl. Degen ska vara smidig men inte för fast. Förvaring: Förvara lussekatterna i en lufttät behållare för att hålla dem saftiga. De går också utmärkt att frysa in. Extra smak: Om du vill ha mer smak av saffran, kan du låta saffran dra i lite sprit (t.ex. vodka) i några minuter innan du blandar det i degen. God jul! 🎄✨ |