Directions
Ingredienser
Botten
- 200 g digestivekex
- 100 g smör, smält
Fyllning
- 600 g färskost (t.ex. Philadelphia), rumstemperatur
- 2,5 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 dl gräddfil eller crème fraîche
- 1 dl färskpressad limejuice (ca 4-5 limefrukter)
- 2 tsk finrivet limeskal
- 1 tsk vaniljsocker
Gelatintäcke
- 1,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 dl färskpressad limejuice (ca 2-3 limefrukter)
- 2 tsk finrivet limeskal
- 3 gelatinblad
- Grön karamellfärg
Garnering
- Vispad grädde
- Tunna limeskivor
- Finrivet limeskal
Instruktioner
Botten
- Förbered botten
- Sätt ugnen på 175°C.
- Krossa digestivekexen till fina smulor i en matberedare eller genom att lägga dem i en plastpåse och krossa med en kavel.
- Blanda smulorna med det smälta smöret tills allt är väl blandat.
- Förbered formen
- Tryck ut smulblandningen i botten av en springform (ca 24 cm i diameter) och jämna till ytan med baksidan av en sked.
- Förgrädda botten i ugnen i 10 minuter. Låt den sedan svalna medan du förbereder fyllningen.
Fyllning
- Förbered fyllningen
- Sänk ugnstemperaturen till 160°C.
- Vispa färskosten mjuk och krämig i en stor skål.
- Tillsätt strösockret och vispa tills blandningen är jämn.
- Tillsätt ägg och smaksättning
- Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl mellan varje tillsättning.
- Rör ner gräddfilen, limejuicen, limeskalet och vaniljsockret. Blanda tills allt är väl kombinerat.
- Grädda cheesecaken
- Häll fyllningen över den förgräddade kexbotten och jämna till ytan.
- Placera formen i ugnen och grädda i 45-55 minuter, eller tills kanterna är fasta men mitten fortfarande är lite dallrig.
- Kyl och sätt
- Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna i den avstängda ugnen med luckan på glänt i en timme för att förhindra att kakan spricker.
- Ta ut kakan och låt den svalna till rumstemperatur, och kyl den sedan i kylskåp i minst 4 timmar eller över natten för att sätta sig ordentligt.
Gelatintäcke
- Förbered gelatinet
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i cirka 5 minuter tills de är mjuka.
- Koka upp vätskan
- I en liten kastrull, blanda vatten, strösocker, limejuice och limeskal. Värm blandningen på medelhög värme tills sockret är helt upplöst och vätskan är varm, men inte kokande.
- Lös upp gelatinet
- Ta bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma limevätskan. Rör om tills gelatinet är helt upplöst.
- Häll över cheesecaken
- Låt gelatintäcket svalna något, men inte så mycket att det börjar stelna.
- Häll försiktigt gelatintäcket över den kylda cheesecaken och fördela jämnt.
- Sätt gelatintäcket
- Kyl cheesecaken i ytterligare 2 timmar eller tills gelatintäcket har stelnat helt.
Garnering
- Garnera innan servering:
- Toppa cheesecaken med vispad grädde, tunna skivor av lime och lite extra rivet limeskal precis innan servering för en dekorativ touch.
Tips
- Se till att färskost och ägg är rumstempererade för att få en jämn och krämig fyllning.
- Se till att gelatinet är helt upplöst för att undvika klumpar i gelatintäcket.
- Låt limegeléblandningen svalna något innan du häller den över cheesecaken för att undvika att den smälter fyllningen.
Visited 14 times, 1 visit(s) today