Background Image
0 0
Lime Cheesecake med Blåbär

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Lime Cheesecake med Blåbär

En frisk och fräsch efterrätt som passar till de flesta tillfällena

Cuisine:

    Directions

    Share

    Ingredienser

    Botten
    • 200 g digestivekex
    • 100 g smör, smält
    Fyllning
    • 600 g färskost (t.ex. Philadelphia), rumstemperatur
    • 2,5 dl strösocker
    • 3 ägg
    • 2 dl gräddfil eller crème fraîche
    • 1 dl färskpressad limejuice (ca 4-5 limefrukter)
    • 2 tsk finrivet limeskal
    • 1 tsk vaniljsocker
    Gelatintäcke
    • 1,5 dl vatten
    • 1 dl strösocker
    • 1 dl färskpressad limejuice (ca 2-3 limefrukter)
    • 2 tsk finrivet limeskal
    • 3 gelatinblad
    • Grön karamellfärg
    Garnering
    • Vispad grädde
    • Tunna limeskivor
    • Finrivet limeskal

    Instruktioner

    Botten
    1. Förbered botten
      • Sätt ugnen på 175°C.
      • Krossa digestivekexen till fina smulor i en matberedare eller genom att lägga dem i en plastpåse och krossa med en kavel.
      • Blanda smulorna med det smälta smöret tills allt är väl blandat.
    2. Förbered formen
      • Tryck ut smulblandningen i botten av en springform (ca 24 cm i diameter) och jämna till ytan med baksidan av en sked.
      • Förgrädda botten i ugnen i 10 minuter. Låt den sedan svalna medan du förbereder fyllningen.

    Fyllning

    1. Förbered fyllningen
      • Sänk ugnstemperaturen till 160°C.
      • Vispa färskosten mjuk och krämig i en stor skål.
      • Tillsätt strösockret och vispa tills blandningen är jämn.
    2. Tillsätt ägg och smaksättning
      • Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl mellan varje tillsättning.
      • Rör ner gräddfilen, limejuicen, limeskalet och vaniljsockret. Blanda tills allt är väl kombinerat.
    3. Grädda cheesecaken
      • Häll fyllningen över den förgräddade kexbotten och jämna till ytan.
      • Placera formen i ugnen och grädda i 45-55 minuter, eller tills kanterna är fasta men mitten fortfarande är lite dallrig.
    4. Kyl och sätt
      • Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna i den avstängda ugnen med luckan på glänt i en timme för att förhindra att kakan spricker.
      • Ta ut kakan och låt den svalna till rumstemperatur, och kyl den sedan i kylskåp i minst 4 timmar eller över natten för att sätta sig ordentligt.

    Gelatintäcke

    1. Förbered gelatinet
      • Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i cirka 5 minuter tills de är mjuka.
    2. Koka upp vätskan
      • I en liten kastrull, blanda vatten, strösocker, limejuice och limeskal. Värm blandningen på medelhög värme tills sockret är helt upplöst och vätskan är varm, men inte kokande.
    3. Lös upp gelatinet
      • Ta bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma limevätskan. Rör om tills gelatinet är helt upplöst.
    4. Häll över cheesecaken
      • Låt gelatintäcket svalna något, men inte så mycket att det börjar stelna.
      • Häll försiktigt gelatintäcket över den kylda cheesecaken och fördela jämnt.
    5. Sätt gelatintäcket
      • Kyl cheesecaken i ytterligare 2 timmar eller tills gelatintäcket har stelnat helt.

    Garnering

    1. Garnera innan servering:
      • Toppa cheesecaken med vispad grädde, tunna skivor av lime och lite extra rivet limeskal precis innan servering för en dekorativ touch.

    Tips

    • Se till att färskost och ägg är rumstempererade för att få en jämn och krämig fyllning.
    • Se till att gelatinet är helt upplöst för att undvika klumpar i gelatintäcket.
    • Låt limegeléblandningen svalna något innan du häller den över cheesecaken för att undvika att den smälter fyllningen.
    Visited 14 times, 1 visit(s) today

    Om Mauritzons Mat

    Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

    previous
    Svensk hasselbackspotatis
    next
    Kåldolmar i tomatsås med ris
    previous
    Svensk hasselbackspotatis
    next
    Kåldolmar i tomatsås med ris
    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here