Om receptet
Ingredienser
För lammköttbullarna
- 500 g lammfärs
- 1/2 dl torkade tranbär
- 1 liten lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 ägg
- 0,5 dl brödsmulor
- 2 msk färsk mynta, hackad (plus extra för garnering)
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk malen spiskummin
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk kanel
- Salt och svartpeppar efter smak
- 2 msk olivolja (för stekning)
För yoghurtsåsen
- 1,5 dl grekisk yoghurt
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk färsk mynta, hackad
- 1 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
Förbered lammköttbullarna
- Förbered tranbären
- Om du använder torkade tranbär, blötlägg dem i varmt vatten i cirka 10 minuter för att mjuka upp dem. Sila av vattnet och hacka tranbären grovt.
- Blanda ingredienserna
- I en stor skål, kombinera lammfärs, hackade tranbär, finhackad lök, pressad vitlök, ägg, brödsmulor, hackad mynta, koriander, spiskummin, paprikapulver, kanel, salt och svartpeppar. Blanda väl tills allt är jämnt fördelat.
- Forma köttbullarna
- Rulla blandningen till små bollar, cirka 2,5 cm i diameter.
- Stek köttbullarna
- Värm olivolja i en stor stekpanna över medelhög värme. Lägg i köttbullarna och stek dem i omgångar, så att de inte trängs, i cirka 6-8 minuter, eller tills de är genomstekta och har en fin gyllenbrun yta. Vänd dem då och då för att få en jämn stekyta.
Förbered yoghurtsåsen
- Blanda såsen
- I en skål, kombinera grekisk yoghurt, pressad vitlök, hackad mynta, citronsaft, salt och peppar. Rör om tills allt är väl blandat.
Servera:
- Servera
- Lägg lammköttbullarna på ett serveringsfat och garnera med extra hackad mynta. Servera med yoghurtsåsen vid sidan av.
Tips
- Om du vill ha en lite annan smakprofil, kan du experimentera med att tillsätta en nypa kanel eller lite paprikapulver i yoghurtsåsen.
- Dessa köttbullar passar bra tillsammans med couscous, ris eller en fräsch sallad.
Visited 12 times, 1 visit(s) today