Om receptet
Ingredienser
Lammfrikadeller
- 500 g lammfärs
- 1 ägg
- 0,5 dl ströbröd
- 0,5 dl mjölk
- 1 liten gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 citron (skal)
- 1 msk färsk persilja, hackad
- 1 msk färsk mynta, hackad (kan uteslutas eller ersättas med mer persilja)
- Salt och peppar
- Olivolja till stekning
Tomatsås
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1 liten gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin (kan ersättas med kycklingbuljong)
- 1 tsk socker
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- Salt och peppar
- Olivolja
Instruktioner
Förberedning av lammfrikadeller
- Förberedning
- Riv citronen för att få citronskalet.
- Blanda ströbrödet med mjölken i en liten skål och låt det svälla i några minuter.
- Blanda ingredienserna
- I en stor skål, blanda lammfärsen med det uppblötta ströbrödet.
- Tillsätt ägg, finhackad lök, vitlök, citronskal, persilja, mynta, salt och peppar.
- Blanda allt väl tills ingredienserna är jämnt fördelade.
- Forma frikadeller
- Forma små frikadeller av smeten, ungefär i valnötsstorlek.
- Stekning
- Värm en stor stekpanna över medelhög värme och tillsätt olivolja.
- Stek frikadellerna i omgångar tills de är gyllenbruna runtom, cirka 5 minuter. De behöver inte vara genomstekta eftersom de kommer att koka vidare i tomatsåsen.
Förberedning av tomatsås
- Förberedning
- Värm olivolja i en stor gryta eller djup stekpanna över medelhög värme.
- Tillsätt den hackade löken och vitlöken och fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Tillsätt övriga ingredienser
- Rör i tomatpurén och låt den fräsa med i en minut.
- Tillsätt de krossade tomaterna, vitt vin, socker, oregano, basilika, salt och peppar.
- Låt såsen puttra på låg värme i cirka 10 minuter.
Montering
- Tillsätt frikadellerna
- Lägg försiktigt frikadellerna i tomatsåsen och låt dem sjuda på låg värme i cirka 20-25 minuter, eller tills frikadellerna är genomkokta och såsen har tjocknat något.
- Servering
- Servera lammfrikadellerna i tomatsåsen med nykokt pasta, ris eller ett gott bröd. Toppa med extra färsk persilja om så önskas.
Visited 7 times, 1 visit(s) today