Dela
Här är ett recept på en läcker kräftsoppa:
Ingredienser:
- 500 g kräftor (eller kräftstjärtar)
- 1 gul lök
- 1 morot
- 2 vitlöksklyftor
- 1 fänkål (valfritt)
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- 1 liter fiskbuljong
- 2 dl grädde
- 2 msk smör
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och peppar
- Färsk dill till garnering
Instruktioner:
- Förberedelse av kräftorna:
- Om du använder hela kräftor, skala dem och spara skalen.
- Hacka kräftstjärtarna grovt och ställ åt sidan.
- Grönsakerna:
- Skala och hacka löken, moroten och vitlöken.
- Om du använder fänkål, hacka även den.
- Börja koka:
- Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme.
- Tillsätt lök, morot, vitlök och fänkål. Fräs tills grönsakerna är mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt smaker:
- Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut.
- Häll i vitt vin och låt det koka upp och reducera något.
- Buljongen:
- Tillsätt fiskbuljong, timjan och paprikapulver.
- Om du använder kräftskal, lägg i dem nu för att ge extra smak.
- Låt soppan sjuda i cirka 20 minuter.
- Sila soppan:
- Om du har kräftskal i soppan, sila bort dem.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen.
- Tillsätt grädde:
- Tillsätt grädden och låt soppan koka upp.
- Smaka av med salt och peppar.
- Kräftstjärtarna:
- Rör ner de hackade kräftstjärtarna och låt dem bli varma (de behöver inte koka länge).
- Servering:
- Häll upp soppan i skålar.
- Garnera med färsk dill.
Tips:
- Servera gärna med ett gott bröd vid sidan om.
- För extra lyx, tillsätt en klick crème fraiche på toppen innan servering.
Hoppas du njuter av din kräftsoppa
Visited 5 times, 1 visit(s) today