Dela
Ingredienser
För degen
- 25 g jäst
- 2.5 dl mjölk
- 75 g smör, smält
- 1 tsk salt
- 7-8 dl vetemjöl
För fyllningen
- 400 g köttfärs (nöt eller blandfärs)
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad oregano
- Salt och peppar efter smak
- 1 dl riven ost (valfritt)
- 1 ägg till pensling
- Instruktioner
Förbered degen
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt (37°C) och häll den över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt smält smör och salt.
- Blanda i vetemjöl, lite i taget, tills du får en smidig deg. Den ska inte vara för kladdig.
- Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter eller tills den har dubblats i storlek.
Gör fyllningen
- Fräs lök och vitlök i lite olja i en stekpanna tills de blir mjuka.
- Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt.
- Rör i tomatpuré, paprikapulver, oregano, salt och peppar. Låt blandningen sjuda i några minuter och smaka av.
- Låt fyllningen svalna något och blanda i den rivna osten om du använder det.
Forma pirogerna
- Sätt ugnen på 225°C.
- Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela den i cirka 15 lika stora delar.
- Kavla ut varje del till en rundel, ungefär 10 cm i diameter.
- Lägg en sked fyllning på ena halvan av varje rundel. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanterna med en gaffel.Grädda pirogerna
- Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa upp ägget och pensla pirogerna för en fin, gyllenbrun yta.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.Servera
Låt pirogerna svalna något på ett galler innan servering.
Du kan också frysa in dem och värma dem när du behöver ett snabbt mellanmål. Trevlig bakning!
Visited 6 times, 1 visit(s) today