Dela
Självklart! Här är ett traditionellt svenskt recept på att koka kräftor:
Ingredienser:
- 2 kg levande kräftor
- 5 liter vatten
- 1.5 dl grovt salt
- 3 sockerbitar (eller 2 msk strösocker)
- 1 stor knippe dillkronor (eller dillstjälkar om dillkronor inte finns tillgängliga)
- Ev. 1 öl (33 cl) för smak
Instruktioner:
- Rengör kräftorna: Skölj kräftorna noggrant i kallt vatten. Ta bort eventuella smuts och kontrollera att de är friska och levande.
- Förbered lagen:
- Koka upp vattnet i en stor kastrull.
- Tillsätt salt, sockerbitar och hälften av dillkronorna.
- Låt koka i cirka 10 minuter för att utveckla smakerna.
- Koka kräftorna:
- Lägg kräftorna i kokande vatten, några åt gången för att inte kyla ner vattnet för mycket.
- Koka kräftorna i 7-8 minuter från det att vattnet börjar koka igen. Kräftorna ska bli rödaktiga och fasta.
- Låt kräftorna svalna i lagen:
- När kräftorna är kokta, ta bort kastrullen från värmen.
- Tillsätt resten av dillkronorna över kräftorna.
- Låt kräftorna svalna i lagen. För bästa resultat, låt dem stå i kylen över natten så att de hinner dra åt sig smakerna.
- Servering:
- Ta upp kräftorna från lagen och arrangera dem på ett serveringsfat.
- Dekorera med färska dillkronor.
- Servera med traditionella tillbehör som knäckebröd, ost och snaps.
Tips: Kräftskivor brukar bli ännu trevligare med god sång, skaldjursbestick och gott sällskap. Smaklig måltid!
Visited 10 times, 1 visit(s) today