Om receptet
Ingredienser:
- 4 ägg, separerade (viktigt att äggulorna och äggvitorna är åtskilda)
- 100 g strösocker
- 500 g mascarponeost
- 2,5 dl starkt kaffe, avsvalnat (helst espresso)
- 2-3 msk mörk rom eller Marsala-vin (valfritt)
- 200 g savoiardikex (ladyfingers)
- Kakao för att pudra över toppen
- Mörk choklad, riven (valfritt)
Instruktioner
- Förbered kaffe och vätska Brygg starkt kaffe och låt det svalna. Om du vill använda alkohol, blanda rom eller Marsala-vin i det avsvalnade kaffet.
- Äggblandning
- Vispa äggulorna och sockret i en stor skål tills blandningen blir ljus och krämig.
- Tillsätt mascarponeosten till äggulblandningen och rör tills smeten är slät och väl blandad.
- Vispa äggvitor
- I en separat skål, vispa äggvitorna tills de formar styva toppar.
- Vänd försiktigt in de vispade äggvitorna i mascarponeblandningen med en spatel tills allt är jämnt blandat.
- Montera tiramisun
- Doppa snabbt varje savoiardikex i kaffe- och alkoholblandningen, en i taget, och placera dem i botten av en form (ca 20×30 cm). Kexen ska vara lätt fuktiga, inte genomblöta.
- Bred ut hälften av mascarponeblandningen över kexen.
- Upprepa med ett till lager av kaffeindränkta kex och avsluta med resten av mascarponeblandningen.
- Kylning
- Täck formen med plastfolie och låt tiramisun stå i kylen i minst 4 timmar, helst över natten, så att smakerna utvecklas ordentligt.
- Täck formen med plastfolie och låt tiramisun stå i kylen i minst 4 timmar, helst över natten, så att smakerna utvecklas ordentligt.
- Servering
- Precis innan servering, pudra över ett generöst lager kakao och eventuellt riven mörk choklad över toppen.
Tips:
- Använd färska och kvalitetsingredienser för bästa smak.
- För en alkoholfri variant, skippa rom eller Marsala-vin.
- Se till att äggvitorna är riktigt styva innan de vänds ner i mascarponeblandningen för att få en lätt och luftig konsistens.
Njut av din hemlagade tiramisu!
Visited 5 times, 1 visit(s) today