Background Image
0 0
Kåldolmar i tomatsås med ris

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Kåldolmar i tomatsås med ris

En svensk klassiker liggandes i Medelhavssmaker

Ingredienser

  • Kåldolmar

  • Tomatsåsen

Om receptet

Dela
Visited 32 times, 1 visit(s) today

Så här gör du

1
Utfört

Koka kålen

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.

Ta bort eventuella yttre skadade blad från kålen.

Lägg i kålhuvudet och koka i cirka 10-15 minuter tills bladen mjuknar och lätt lossnar. Du kan även lossa bladen försiktigt med en tång allt eftersom de mjuknar.

Lägg de mjuka bladen åt sidan och låt dem svalna.

2
Utfört

Förbered fyllningen

I en stor skål, blanda köttfärs, kokt ris, finhackad lök, ägg, salt, peppar och eventuellt timjan. Blanda tills allt är väl kombinerat.

3
Utfört

Fyll och rulla dolmar

Lägg ett kålblad på en arbetsyta. Skär bort den tjocka delen av stjälken på bladet om det behövs för att det ska rullas lättare.

Lägg en matsked av fyllningen nära botten av bladet.

Vik in sidorna av bladet och rulla sedan upp från botten för att forma en dolme. Upprepa med resten av bladen och fyllningen.

4
Utfört

Stek dolmarna

Värm smör eller olja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kåldolmarna på varje sida tills de får en lätt gyllenbrun färg. Detta tar ungefär 5 minuter per sida. Lägg dem åt sidan medan du förbereder såsen.

5
Utfört

Förbered såsen

I samma panna (eller en kastrull) värm smör eller olja och fräs den hackade löken tills den blir mjuk och genomskinlig.

Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare en minut.

6
Utfört

Tillsätt tomater och kryddor

Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, tomatpuré, socker och basilika.

Koka upp såsen och smaka av med salt och peppar.

7
Utfört

Tillaga kåldolmarna i såsen

Placera de stekta kåldolmarna i tomatsåsen.

Sänk värmen till låg och låt kåldolmarna sjuda i såsen under lock i cirka 30-40 minuter tills de är genomkokta.

8
Utfört

Servering

Servera kåldolmarna varma tillsammans med ris och en sallad.

Tips:

Kåldolmar kan förberedas i förväg och förvaras i kylen eller frysas innan slutlig tillagning.
För en vegetariskt version kan köttfärsen ersättas med kokta linser eller sojafärs.
Tillsätt gärna färska örter som persilja eller dill för extra smak vid servering.

Njut av dessa klassiska och värmande kåldolmar i tomatsås!

9
Utfört

Ingredienser

Läs hela här

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Lime Cheesecake med Blåbär
nästa recept
Pasta med Skink- och Broccolisås
föregående recept
Lime Cheesecake med Blåbär
nästa recept
Pasta med Skink- och Broccolisås
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here