Ingredienser
-
För paneer
-
250 g Paneer eller Halloumi (indisk färskost), skuren i kuber
-
2 msk smör eller olja (för att steka i)
-
För såsen
-
2 msk smör
-
2 msk olja
-
2 stora lökar, finhackade
-
2 stora tomater, hackade
-
1 msk ingefära - vitlökspasta
-
1 grön chili, finhackad
-
1 tsk röd chilipulver
-
1 tsk garam masala
-
1 tsk korianderpulver
-
1/2 tsk gurkmeja
-
1/2 tsk mald spiskummin
-
1 dl cashewnötter, blötlagda i varmt vatten i 20 minuter och sedan mixade till en slät pasta
-
1 dl grädde
-
1 tsk torkade bockhornsklöverblad (kasuri methi)
-
Salt efter smak
-
1 msk socker
-
Färsk koriander för garnering
Om receptet
Butter Masala är en av de mest populära rätterna i det moderna indiska köket. Rätten har sitt ursprung i norra Indien under 1950-talet. Den sägs ha uppstått när restaurangkök hade överbliven tandoori-kyckling som de blandade med en krämig tomatsås kryddad med garam masala och andra indiska kryddor. Detta ledde till skapandet av Butter Chicken, en rätt som snabbt spred sig i popularitet både i Indien och internationellt.
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
Förbereda PaneerVärm smör eller olja i en stekpanna på medelvärme. Stek paneer-kuberna tills de är gyllene på alla sidor. Ta bort från pannan och lägg åt sidan. |
3
Utfört
|
Förbereda såsenVärm smör och olja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt hackad lök och fräs tills den är gyllene och mjuk. Tillsätt ingefära-vitlökspasta och hackad grön chili (om du använder det). Fräs i ytterligare 2 minuter tills doften släpper. Tillsätt hackade tomater och koka tills de är mjuka och oljan börjar separera från blandningen. Tillsätt röd chili-pulver, garam masala, korianderpulver, gurkmeja och mald spiskummin. Blanda väl och låt kryddorna koka med tomat- och lökblandningen i några minuter. Tillsätt cashewpastan och rör om. Koka i ytterligare 5 minuter. Använd en stavmixer för att mixa såsen till en slät konsistens direkt i kastrullen, eller låt såsen svalna något och mixa den i en blender tills den är slät. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt torkade bockhornsklöverblad (kasuri methi) genom att smula dem mellan dina händer över såsen. Tillsätt salt efter smak och socker om så önskas. Låt såsen sjuda i ytterligare 5-10 minuter på låg värme. Garnera med färsk koriander och servera din Paneer Butter Masala tillsammans med naanbröd och basmatiris. Njut av denna rika och krämiga rätt! |