Share
Det här brödet jäser långsamt och bakas i en het gryta för en härligt krispig skorpa och ett luftigt inre. Perfekt att förbereda kvällen innan eller innan du går till jobbet!
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 2 tsk salt
- 12–13 dl vetemjöl
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke.
- Tillsätt salt och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg.
- Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 8–10 timmar, exempelvis över natten.
- Placera två ugnssäkra grytor med lock i ugnen och värm till 250 grader.
- Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i två delar.
- Vik in kanterna på varje degbit så att de formas till lösa bollar.
- Ta ut de varma grytorna ur ugnen och ta av locken. Lägg försiktigt ner en degklump i varje gryta, skaka av överflödigt mjöl och vrid till lite för att få en fin struktur.
- Sätt på locken och grädda bröden i ugnen i 30 minuter.
- Ta av locken och grädda ytterligare 10 minuter så att bröden får en fin gyllenbrun yta.
- Låt svalna på ett galler utan bakduk för en riktigt krispig skorpa.
Njut av ditt nybakade grytbröd med smör, ost eller en god soppa!
Visited 8 times, 1 visit(s) today