Om receptet
Ingredienser
För pajdegen:
- 125 g smör
- 250 g vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 2-3 msk kallt vatten
För fyllningen:
- 200 g broccoli, skuren i små buketter
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 gul paprika, tärnad
- 1 grön paprika, tärnad
- 1 lök, finhackad
- 150 g riven ost, t.ex. cheddar eller gruyère
- 3 stora ägg
- 2 1/2 dl grädde eller mjölk
- Salt och peppar
- 1 tsk torkad timjan eller basilika
Instruktioner
- Förbered pajdegen:
- Blanda mjöl och salt i en skål.
- Tillsätt kallt, tärnat smör och arbeta samman till en grynig massa.
- Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen och lägg den i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter.
- Förbered fyllningen:
- Förväll broccolin i lättsaltat vatten i cirka 3-5 minuter, tills den är mjuk men fortfarande krispig. Låt rinna av och svalna.
- Fräs lök och paprika i en stekpanna med lite olja tills de är mjuka.
- Sammanställ pajen:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Sprid ut grönsakerna och hälften av osten på pajdegen.
- I en skål, vispa ihop ägg, grädde/mjölk, timjan/basilika, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna.
- Toppa med resten av osten.
- Grädda pajen:
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter, eller tills fyllningen är fast och gyllenbrun.
- Servering:
- Låt pajen svalna något innan servering. Servera med en fräsch sallad för en komplett måltid.
Detta recept ger en smakrik och färgglad grönsakspaj som både är närande och läcker. Njut!
Visited 7 times, 1 visit(s) today