Ingredienser
-
Gnocchi
-
500 gram mjölig potatis
-
175 gram vetemjöl
-
1 ägg
-
salt
-
Tomatsås
-
2 msk olivolja
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 burkar krossade tomater
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk socker
-
Salt & peppar efter smak
-
färsk basilika för servering
-
1 tsk torkad oregano
-
Kräftor
-
0,5 kg kräftor
-
2 msk olivolja
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 dl vitt vin
-
Salt & peppar efter smak
-
Saft av en halv citron
-
Färsk persilja för garnering
Om receptet
Så här gör du
1
Utfört
|
Koka potatisenSkala och koka potatisen tills den är mjuk. Låt den svalna något och pressa sedan genom en potatispress eller mosa den noggrant. |
2
Utfört
|
Gör degenBlanda den pressade potatisen med ägget och en nypa salt. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar. |
3
Utfört
|
Forma gnocchiDela degen i mindre bitar och rulla ut till långa korvar på en mjölad yta. Skär korvarna i små bitar, ca 2 cm långa. Tryck lätt med en gaffel för att få de klassiska räfflorna. |
4
Utfört
|
Koka gnocchiKoka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i gnocchin och koka tills de flyter upp till ytan, cirka 2-3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg åt sidan. |
5
Utfört
|
TomatsåsFräs lök och vitlök: Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga. Tillsätt tomater och kryddor: Häll i krossade tomater och tomatpuré. Tillsätt socker, salt, peppar, oregano och eventuellt färsk basilika. Låt såsen sjuda på låg värme i cirka 20 minuter, rör om då och då. |
6
Utfört
|
KräftornaFräs kräftorna: Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlöken och fräs i några sekunder. Lägg i kräftorna och låt de brännas lite i skalen, cirka 2-3 minuter. |
7
Utfört
|
MonteringBlanda gnocchi och tomatsås: Lägg den kokta gnocchin i tomatsåsen och blanda försiktigt så att gnocchin täcks av såsen. |