Dela
”Gambas al ajillo” som är en välkänd spansk tapasrätt med räkor i vitlök och chili. Den är både lätt att tillaga och otroligt smakrik.
Ingredienser
- 500 g skalade räkor (helst färska, men frysta går också bra efter att ha tinats och torkats av)
- 5-6 vitlöksklyftor, tunnskivade
- 1-2 torkade chilipeppar, krossade, eller 1/2 tsk chiliflakes beroende på önskad hetta
- 1 dl olivolja
- Salt efter smak
- Färsk persilja, hackad (för garnering)
- 1 citron, i klyftor (för servering)
Instruktioner
- Förbered räkorna
- Om du använder frysta räkor, se till att de är helt upptinade och torka av dem väl med papper.
- Om du använder färska räkor, rensa dem om det behövs.
- Tillaga räkorna
- Värm olivoljan i en stor stekpanna eller en paellapanna på medelvärme.
- Tillsätt vitlöksklyftorna och chilipepparn eller chiliflakes. Fräs under omrörning tills vitlöken börjar bli gyllene, men inte bränd.
- Öka värmen till medelhög och lägg i räkorna. Stek dem snabbt i 2-3 minuter per sida, tills de blir rosa och helt genomkokta. Rör om försiktigt så att de blandas med oljan, vitlöken och chilin.
- Servera
- Smaka av med salt. Sprid ut hackad persilja över räkorna.
- Servera omedelbart direkt från pannan, gärna med citronklyftor och ett gott bröd för att doppa i oljan.
Visited 7 times, 1 visit(s) today