Om receptet
Ingredienser
- 9 dl vetemjöl
- 3,25 dl varmt vatten
- 2 tsk salt
- 2 tsk socker
- 2 1/4 tsk torrjäst (eller 7 g)
- 1 msk olivolja (valfritt, för extra smak och krispighet)
Instruktioner
- Aktivera jästen
- I en liten skål, blanda det varma vattnet med socker och jäst. Rör om försiktigt och låt stå i cirka 5-10 minuter tills det blir skummigt. Detta visar att jästen är aktiv.
- Förbered degen
- I en stor skål, blanda mjölet och saltet. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen och olivolja om du använder det.
- Blanda ingredienserna med en träsked eller händerna tills en grov deg bildas.
- Vänd ut degen på en lätt mjölad yta och knåda den i cirka 8-10 minuter tills den blir slät och elastisk. Om degen är klibbig, strö lite mer mjöl efter behov.
- Första jäsningen
- Lägg degen i en lätt oljad skål och täck med en fuktig duk eller plastfolie. Låt den jäsa på en varm plats i cirka 1 till 1,5 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
- Forma ficelle
- När degen har jäst, tryck försiktigt ner den och vänd ut den på en mjölad yta.
- Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla varje del till en lång, tunn limpa, cirka 30-35 cm lång. Ficelle ska vara ungefär hälften så tjock som en traditionell baguette.
- Andra jäsningen
- Placera de formade ficelle på en bakplåt klädd med bakplåtspapper eller en mjölad linnehandduk (couche). Täck med en fuktig duk och låt dem jäsa i cirka 30-45 minuter tills de puffar upp något.
- Förvärm ugnen
- Förvärm ugnen till 220°C. Placera en baksten eller en uppochnervänd bakplåt i ugnen för att värmas upp. Om du vill ha en krispigare skorpa kan du ställa en liten ugnssäker form med vatten på bottenhyllan i ugnen för att skapa ånga.
- Skåra och baka
- Precis innan gräddning, använd en vass kniv eller lame för att göra 2-3 diagonala snitt på varje ficelle.
- Flytta försiktigt över ficelle till den varma bakstenen eller bakplåten.
- Grädda i cirka 15-20 minuter, eller tills de är gyllenbruna och låter ihåliga när man knackar på botten.
- Låt svalna och servera
- Ta ut ficelle från ugnen och låt dem svalna på ett galler innan du skär dem.
Serveringsförslag
- Servera med smör, marmelad eller ost.
- Använd som bas för smörgåsar med kallskuret, färska grönsaker eller pâté.
- Kombinera med soppor eller sallader för en lätt måltid.
Visited 7 times, 1 visit(s) today