Om receptet
Socca (Farinata) Recept
Ingredienser:
- 1 kopp kikärtsmjöl
- 1 kopp vatten
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk rosmarin (valfritt)
- Svartpeppar efter smak
Instruktioner:
- Förbered smeten:
- I en skål, blanda kikärtsmjöl och salt.
- Tillsätt vattnet långsamt medan du vispar för att undvika klumpar.
- Tillsätt 2 matskedar olivolja och vispa tills smeten är slät.
- Låt smeten vila i minst 30 minuter, eller upp till 2 timmar för att mjölet ska absorbera vattnet ordentligt.
- Förvärm ugnen:
- Sätt ugnen på högsta möjliga temperatur (250°C eller högre om möjligt) och sätt en gjutjärnspanna eller en annan ugnssäker panna i ugnen för att värma upp.
- Baka socca:
- När ugnen och pannan är riktigt heta, ta ut pannan försiktigt (var försiktig, den blir mycket varm).
- Tillsätt den återstående matskeden olivolja i pannan och se till att den täcker botten jämnt.
- Häll smeten i pannan och snurra den snabbt för att fördela smeten jämnt.
- Grädda:
- Sätt tillbaka pannan i ugnen och grädda soccan i 8-12 minuter eller tills den är gyllenbrun och krispig runt kanterna.
- Du kan sätta på grillfunktionen de sista 1-2 minuterna för att få en extra krispig yta om det behövs.
- Servera:
- Ta ut pannan ur ugnen och låt soccan svalna något.
- Strö över rosmarin och svartpeppar, skär i bitar och servera varm.
Socca är en utmärkt förrätt eller snacks och passar bra med en enkel grönsallad eller som tillbehör till andra rätter. Smaklig måltid!
Visited 8 times, 1 visit(s) today