Directions
Ingredienser
För ankan
- 2 hela ankor (à ca 1,5 kg varje)
- Salt och svartpeppar, efter smak
- 1 msk olivolja eller smör, för stekning
För apelsinsåsen
- 1 dl apelsinjuice (färskpressad för bästa smak)
- 1 dl kycklingbuljong
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk socker
- 1 tesked majsstärkelse (blandad med 2 teskedar vatten till en slät pasta)
- 2 msk smör
- Salt och svartpeppar, efter smak
- 1 tesked rivet apelsinskal (valfritt)
För kål
- 1 huvud savoykål eller grönkål, strimlad
- 1 msk olivolja
- 1 liten lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- Salt och svartpeppar, efter smak
För potatis
- 800 g små potatisar (t.ex. delikatesspotatis eller baby potatoes)
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar, efter smak
- 1 tesked torkad rosmarin eller timjan
Instruktioner
Förbered ankan
- Förbered ankan
- Förvärm ugnen till 200°C
- Ta bort eventuell överflödig fett från ankorna och klappa dem torra med papper.
- Krydda ankorna generöst med salt och svartpeppar både inuti och utanpå.
- Stek ankan
- Hetta upp olivoljan eller smöret i en stor stekpanna över medelhög värme.
- Bryn ankorna på alla sidor i stekpannan för att få en gyllenbrun yta. Detta tar cirka 5-7 minuter per sida.
- Lägg de brynta ankorna i en ugnsfast form och sätt in i den förvärmda ugnen. Stek i 45-60 minuter, eller tills innertemperaturen är 75°C och skinnet är krispigt.
Förbered apelsinsåsen
- Gör apelsinsåsen
- I en liten kastrull, kombinera apelsinjuice, kycklingbuljong, rödvinsvinäger och socker. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter tills såsen reduceras med ungefär en tredjedel.
- Vispa i majsstärkelseblandningen och koka tills såsen tjocknar, cirka 2 minuter.
- Ta av från värmen och rör i smöret tills det är smält och såsen är glansig. Smaka av med salt, svartpeppar och rivet apelsinskal om du använder det.
Förbered kål
- Tillaga kålen
- Värm olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme.
- Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och doftande, cirka 3-4 minuter.
- Tillsätt strimlad kål och stek i 5-7 minuter tills kålen är mjuk och något karamelliserad. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
Förbered potatis
- Tillaga potatisen
- Koka potatisarna i en kastrull med saltat vatten tills de är mjuka, cirka 15-20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna något.
- Skär potatisarna i halvor eller kvartar och lägg dem på en bakplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt, svartpeppar och torkad rosmarin eller timjan.
- Rosta potatisarna i ugnen i 20-25 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.
Montera rätten
Servera:
-
- Ta ut ankorna ur ugnen och låt dem vila i 10 minuter innan du skär upp dem.
- Lägg en portion kål på varje tallrik, toppa med potatis och några bitar av ankan.
- Skeda apelsinsåsen över ankbitarna och servera genast.
Tips
- För extra smak kan du använda ankspadet från stekpannan i apelsinsåsen. Se bara till att sila bort eventuella stora bitar fett.
- Du kan även lägga till andra grönsaker, som morötter eller selleri, till kålen för mer variation.
Detta recept ger en härlig kombination av smak och textur som kommer att imponera på både familj och gäster. Bon appétit!
Visited 10 times, 1 visit(s) today