Background Image
  • Home
  • Anka
  • Duck à l’Orange med Kål och Potatis
0 0
Duck à l’Orange med Kål och Potatis

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Duck à l’Orange med Kål och Potatis

En härlig kombination av smak och textur som kommer att imponera på både familj och gäster.

Directions

Share

Ingredienser

För ankan

  • 2 hela ankor (à ca 1,5 kg varje)
  • Salt och svartpeppar, efter smak
  • 1 msk olivolja eller smör, för stekning

För apelsinsåsen

  • 1 dl apelsinjuice (färskpressad för bästa smak)
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tesked majsstärkelse (blandad med 2 teskedar vatten till en slät pasta)
  • 2 msk smör
  • Salt och svartpeppar, efter smak
  • 1 tesked rivet apelsinskal (valfritt)

För kål

  • 1 huvud savoykål eller grönkål, strimlad
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Salt och svartpeppar, efter smak

För potatis

  • 800 g små potatisar (t.ex. delikatesspotatis eller baby potatoes)
  • 2 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar, efter smak
  • 1 tesked torkad rosmarin eller timjan

Instruktioner

Förbered ankan

  1. Förbered ankan
    • Förvärm ugnen till 200°C
    • Ta bort eventuell överflödig fett från ankorna och klappa dem torra med papper.
    • Krydda ankorna generöst med salt och svartpeppar både inuti och utanpå.
  2. Stek ankan
    • Hetta upp olivoljan eller smöret i en stor stekpanna över medelhög värme.
    • Bryn ankorna på alla sidor i stekpannan för att få en gyllenbrun yta. Detta tar cirka 5-7 minuter per sida.
    • Lägg de brynta ankorna i en ugnsfast form och sätt in i den förvärmda ugnen. Stek i 45-60 minuter, eller tills innertemperaturen är 75°C och skinnet är krispigt.

Förbered apelsinsåsen

  1. Gör apelsinsåsen
    • I en liten kastrull, kombinera apelsinjuice, kycklingbuljong, rödvinsvinäger och socker. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter tills såsen reduceras med ungefär en tredjedel.
    • Vispa i majsstärkelseblandningen och koka tills såsen tjocknar, cirka 2 minuter.
    • Ta av från värmen och rör i smöret tills det är smält och såsen är glansig. Smaka av med salt, svartpeppar och rivet apelsinskal om du använder det.

Förbered kål

  1. Tillaga kålen
    • Värm olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme.
    • Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och doftande, cirka 3-4 minuter.
    • Tillsätt strimlad kål och stek i 5-7 minuter tills kålen är mjuk och något karamelliserad. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.

Förbered potatis

  1. Tillaga potatisen
    • Koka potatisarna i en kastrull med saltat vatten tills de är mjuka, cirka 15-20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna något.
    • Skär potatisarna i halvor eller kvartar och lägg dem på en bakplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt, svartpeppar och torkad rosmarin eller timjan.
    • Rosta potatisarna i ugnen i 20-25 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.

Montera rätten

Servera:
    • Ta ut ankorna ur ugnen och låt dem vila i 10 minuter innan du skär upp dem.
    • Lägg en portion kål på varje tallrik, toppa med potatis och några bitar av ankan.
    • Skeda apelsinsåsen över ankbitarna och servera genast.

Tips

  • För extra smak kan du använda ankspadet från stekpannan i apelsinsåsen. Se bara till att sila bort eventuella stora bitar fett.
  • Du kan även lägga till andra grönsaker, som morötter eller selleri, till kålen för mer variation.

Detta recept ger en härlig kombination av smak och textur som kommer att imponera på både familj och gäster. Bon appétit!

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

previous
Lax med Smörsås, Stekt Brysselkål och Saffransris
next
Bánh mì – vietnamesiska baguetter
previous
Lax med Smörsås, Stekt Brysselkål och Saffransris
next
Bánh mì – vietnamesiska baguetter
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here