Ingredienser
-
5 dl mjölk
-
1 dl grädde
-
1 kanelstång
-
1 citron rivet skal
-
1 apelsin rivet skal
-
5 äggulor
-
1 dl strösocker
-
1 msk majstärkelse (maizena)
-
4 msk strösocker (för karamellisering)
Om receptet
Crème Catalana, även känd som Crema de Sant Josep, är en alltid efterlängtad klassisk spansk efterrätt från Katalonien här hemma. Den liknar den franska Crème Brûlée men har några skillnader i både smak och tillagningsmetod. I mitt tycke kan den kännas lättare än en Crème brûlée då den baseras på mjölk istället för grädde. Traditionellt serverar man Crème Catalana i ramekiner men det går lika bra med bruléformar. Lägg gärna till något syrligt som lite bär vid servering.
Så här gör du
1
Utfört
|
FörberedelserTvätta citronen och apelsinen noggrant och riv skalet. Undvik att få med det vita innerskalet eftersom det kan vara bittert. |
2
Utfört
|
Koka upp mjölk och gräddeHäll mjölken och grädden i en kastrull. |
3
Utfört
|
Blanda äggulor och sockerI en separat skål, vispa äggulorna tillsammans med 1 dl strösocker tills blandningen är ljus och krämig. |
4
Utfört
|
Temperera äggblandningenTa bort kanelstången från mjölkblandningen. |
5
Utfört
|
Koka upp blandningenHäll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt på medel-låg värme. |
6
Utfört
|
NedkylningHäll upp den tjocknade krämen i små serveringsskålar eller ramekiner. |
7
Utfört
|
KaramelliseringStrö ett tunt lager strösocker över ytan på varje skål. |
8
Utfört
|
ServeringLåt Crème Catalanan stå i några minuter efter karamelliseringen så att karamellagret hårdnar. |
En kommentar Dölj kommentarer
Verkligen gott