Om receptet
Ingredienser
För ankleg
- 4 confiterade ankben
- Salt och peppar
- 2-3 kvistar timjan
- 4 vitlöksklyftor, krossade
- Ankfett (till konfitering)
För aprikosmole
- 1 dl torkade aprikoser, hackade
- 1 stor lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk olivolja
- 1 dl mandlar, rostade
- 2-3 torkade ancho-chili (eller annan mild torkad chili), blötlagda och hackade
- 1/2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen kummin
- 1/2 tsk malen koriander
- 1/2 tsk malen nejlika
- 1,5 dl kycklingbuljong
- 0,5 dl kopp tomatpuré
- 1-2 msk honung (efter smak)
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
För ankleg
- Förberedelse Salta och peppra ankbenen och låt dem vila i cirka 1 timme.
- Konfitering Placera ankbenen i en ugnssäker form tillsammans med timjan och krossade vitlöksklyftor. Täck med ankfett.
- Tillagning Förvärm ugnen till 90°C. Tillaga ankbenen långsamt i ugnen i cirka 2-3 timmar tills köttet är mört och lätt lossnar från benet.
- Servering När ankbenen är klara, ta ut dem ur fettet och låt dem rinna av. Stek dem snabbt i en het panna för att få en krispig yta precis innan servering.
För aprikosmole
- Förberedelse: Blötlägg de torkade aprikoserna och torkade chili i varmt vatten i cirka 20 minuter tills de är mjuka. Häll av och hacka.
- Lök och vitlök: Värm olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga.
- Kryddor och mandlar: Tillsätt kanel, kummin, koriander och nejlika och fräs i ytterligare 2 minuter. Tillsätt de rostade mandlarna.
- Vätskor: Tillsätt tomatpuré och kycklingbuljong och låt sjuda i cirka 10 minuter.
- Mixa: Tillsätt de hackade aprikoserna och chili och mixa allt med en stavmixer eller i en blender tills såsen är slät.
- Smaka av: Smaka av med salt, peppar och honung. Låt såsen sjuda i ytterligare 10-15 minuter tills den är tjock och smakrik.
Servering
Placera det krispiga ankbenet på en tallrik och häll över aprikosmolen. Servera med önskade tillbehör som exempelvis rostade grönsaker eller potatispuré.
Tips
- För att spara tid kan du köpa färdigt confiterade ankben, vilket finns att hitta i många välsorterade matbutiker.
- Justera mängden honung och kryddor i aprikosmolen efter din egen smak.
Visited 15 times, 1 visit(s) today