Om receptet
Ingredienser
Pajskal
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1/4 tsk salt
- 125 g kallt smör, tärnat
- 2-4 msk iskallt vatten
Citronfyllning
- 3,5 dl vatten
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl majsstärkelse
- 1 dl färskpressad citronsaft (ca 2-3 citroner)
- 2 tsk finrivet citronskal
- 4 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
- 50 g smör
Maräng
- 4 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/4 tsk vinsten (cream of tartar, valfritt men hjälper till att stabilisera marängen)
Instruktioner
Pajskal
- Förbered degen
- Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en skål.
- Tillsätt det kalla, tärnade smöret och arbeta in det i mjölblandningen med fingertopparna eller en matberedare tills det liknar grova smulor.
- Tillsätt iskallt vatten, en matsked i taget, och blanda tills degen precis håller ihop.
- Kavla ut och grädda
- Forma degen till en platt skiva, svep in den i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.
- Kavla ut degen på en lätt mjölad yta till en cirkel som är tillräckligt stor för att täcka en pajform (ca 24 cm i diameter).
- Lägg degen i pajformen och tryck försiktigt till kanterna. Skär bort överflödig deg.
- Förgrädda pajskalet genom att lägga ett bakplåtspapper över degen och fylla med bakvikter eller torra bönor.
- Grädda i 200°C i 15 minuter. Ta bort bakpappret och vikterna, och grädda ytterligare 10 minuter tills skalet är gyllenbrunt. Låt svalna.
Citronfyllning
- Förbered fyllningen
- Blanda vatten, socker, och majsstärkelse i en kastrull. Värm upp på medelhög värme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar och börjar koka.
- Tillsätt citronsaft och citronskal. Rör om väl.
- Tillsätt äggulor och smör
- Vispa äggulorna i en separat skål. Häll en liten mängd av den varma citronblandningen i äggulorna under konstant vispning (detta kallas temperering) för att förhindra att äggen koagulerar.
- Häll tillbaka ägguleblandningen i kastrullen med resten av citronblandningen och koka upp under omrörning tills blandningen är tjock och bubblig.
- Ta av från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det är smält och jämnt fördelat.
- Häll citronfyllningen i det förgräddade pajskalet.
Maräng
- Förbered marängen
- Vispa äggvitorna i en ren skål tills mjuka toppar bildas.
- Tillsätt gradvis strösockret, en matsked i taget, medan du fortsätter att vispa tills marängen är styv och glansig.
- Tillsätt vaniljsocker och vinsten och vispa tills allt är väl blandat.
- Täck pajen med maräng
- Bred ut marängen över den varma citronfyllningen och se till att den täcker ända ut till kanterna för att försegla fyllningen.
- Skapa toppar i marängen med hjälp av en spatel eller sked.
- Grädda pajen:
- Sänk ugnsvärmen till 175°C.
- Grädda pajen i ca 10-12 minuter eller tills marängen är gyllenbrun.
- Kyl och servera
- Låt pajen svalna i rumstemperatur och sedan kyl i kylskåpet i minst 2 timmar innan servering för att sätta sig ordentligt.
Tips
- För bästa resultat, använd rumstempererade äggvitor för att få en fluffigare maräng.
- Se till att marängen är väl förseglad till pajskalet för att undvika att den krymper eller separerar under gräddningen.
- Låt pajen svalna helt för att undvika att fyllningen rinner ut när du skär i den.
Visited 8 times, 1 visit(s) today