Background Image
0 0
Citronmarängpaj

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Citronmarängpaj

Njut av denna klassiska lemon meringue pie med sin underbara balans av sötma och syra!

Cuisine:

Directions

Share

Ingredienser

Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1/4 tsk salt
  • 125 g kallt smör, tärnat
  • 2-4 msk iskallt vatten
Citronfyllning
  • 3,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl färskpressad citronsaft (ca 2-3 citroner)
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 4 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
  • 50 g smör
Maräng
  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk vinsten (cream of tartar, valfritt men hjälper till att stabilisera marängen)

Instruktioner

Pajskal

  1. Förbered degen
    • Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en skål.
    • Tillsätt det kalla, tärnade smöret och arbeta in det i mjölblandningen med fingertopparna eller en matberedare tills det liknar grova smulor.
    • Tillsätt iskallt vatten, en matsked i taget, och blanda tills degen precis håller ihop.
  2. Kavla ut och grädda
    • Forma degen till en platt skiva, svep in den i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.
    • Kavla ut degen på en lätt mjölad yta till en cirkel som är tillräckligt stor för att täcka en pajform (ca 24 cm i diameter).
    • Lägg degen i pajformen och tryck försiktigt till kanterna. Skär bort överflödig deg.
    • Förgrädda pajskalet genom att lägga ett bakplåtspapper över degen och fylla med bakvikter eller torra bönor.
    • Grädda i 200°C i 15 minuter. Ta bort bakpappret och vikterna, och grädda ytterligare 10 minuter tills skalet är gyllenbrunt. Låt svalna.

Citronfyllning

  1. Förbered fyllningen
    • Blanda vatten, socker, och majsstärkelse i en kastrull. Värm upp på medelhög värme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar och börjar koka.
    • Tillsätt citronsaft och citronskal. Rör om väl.
  2. Tillsätt äggulor och smör
    • Vispa äggulorna i en separat skål. Häll en liten mängd av den varma citronblandningen i äggulorna under konstant vispning (detta kallas temperering) för att förhindra att äggen koagulerar.
    • Häll tillbaka ägguleblandningen i kastrullen med resten av citronblandningen och koka upp under omrörning tills blandningen är tjock och bubblig.
    • Ta av från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det är smält och jämnt fördelat.
    • Häll citronfyllningen i det förgräddade pajskalet.

Maräng

  1. Förbered marängen
    • Vispa äggvitorna i en ren skål tills mjuka toppar bildas.
    • Tillsätt gradvis strösockret, en matsked i taget, medan du fortsätter att vispa tills marängen är styv och glansig.
    • Tillsätt vaniljsocker och vinsten och vispa tills allt är väl blandat.
  2. Täck pajen med maräng
    • Bred ut marängen över den varma citronfyllningen och se till att den täcker ända ut till kanterna för att försegla fyllningen.
    • Skapa toppar i marängen med hjälp av en spatel eller sked.
  3. Grädda pajen:
    • Sänk ugnsvärmen till 175°C.
    • Grädda pajen i ca 10-12 minuter eller tills marängen är gyllenbrun.
  4. Kyl och servera
    • Låt pajen svalna i rumstemperatur och sedan kyl i kylskåpet i minst 2 timmar innan servering för att sätta sig ordentligt.

Tips

  • För bästa resultat, använd rumstempererade äggvitor för att få en fluffigare maräng.
  • Se till att marängen är väl förseglad till pajskalet för att undvika att den krymper eller separerar under gräddningen.
  • Låt pajen svalna helt för att undvika att fyllningen rinner ut när du skär i den.
Visited 8 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

previous
Tiramisu med Jordgubbar & Fläder
next
Svensk hasselbackspotatis
previous
Tiramisu med Jordgubbar & Fläder
next
Svensk hasselbackspotatis
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here