Om receptet
Chicken Tikka Masala
Ingredienser:
För kycklingmarinaden:
- 600 g kycklingbröst, skuren i bitar
- 1 dl naturell yoghurt
- 1 msk citronsaft
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk korianderpulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver (eller efter smak)
- Salt efter smak
För såsen:
- 2 msk smör
- 1 stor lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 grön chili, finhackad (valfritt)
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk korianderpulver
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver (eller efter smak)
- 1 dl grädde
- 1 dl naturell yoghurt eller crème fraîche
- Salt och socker efter smak
- Färsk koriander för garnering
Instruktioner:
För kycklingmarinaden:
- I en stor skål, blanda yoghurt, citronsaft, ingefära, vitlök, garam masala, spiskummin, korianderpulver, paprikapulver, gurkmeja, chilipulver och salt.
- Tillsätt kycklingbitarna i marinaden och blanda väl så att alla bitar är täckta. Täck skålen och låt marinera i kylskåp i minst 1 timme, gärna över natten för bästa smak.
För kycklingtillagningen:
- Förvärm ugnen till 200°C. Trä kycklingbitarna på grillspett och placera dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
- Grilla kycklingen i ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills den är genomstekt och lätt förkolnad på kanterna. Alternativt kan du grilla kycklingen på en grillpanna på spisen.
För såsen:
- Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt hackad lök och fräs tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5-7 minuter.
- Tillsätt finhackad vitlök, riven ingefära och hackad grön chili (om du använder det) och fräs i ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt krossade tomater och tomatpuré, och låt sjuda i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Tillsätt garam masala, spiskummin, korianderpulver, gurkmeja och chilipulver. Rör om väl och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
- Rör i grädde och yoghurt eller crème fraîche, och smaka av med salt och socker. Låt såsen sjuda försiktigt i ytterligare 5-10 minuter.
- Tillsätt de grillade kycklingbitarna i såsen och blanda väl. Låt allt sjuda tillsammans i några minuter så att smakerna blandas.
Servering:
- Garnera Chicken Tikka Masala med färsk koriander.
- Servera varmt tillsammans med basmatiris, naanbröd eller chapati.
Njut av denna autentiska och smakrika Chicken Tikka Masala, som är perfekt för en festlig middag!
4o
Visited 4 times, 1 visit(s) today