Om receptet
Caponata är en klassisk siciliansk rätt som är full av smak och färg. Här är ett traditionellt recept för att göra caponata.
Ingredienser
- 2 stora auberginer
- 1 stor lök
- 2 selleristjälkar
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 400 g krossade tomater (1 burk)
- 100 g gröna oliver, urkärnade och halverade
- 2 msk kapris
- 50 g pinjenötter (valfritt)
- 3 msk rödvinsvinäger
- 2 msk socker
- 4 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
- Färsk basilika för dekoration
Tillagning
- Förberedelse av grönsaker
- Skär auberginerna i tärningar. Lägg dem i ett durkslag, strö över lite salt och låt dem dra i cirka 30 minuter. Skölj av saltet och torka auberginerna med hushållspapper.
- Skär löken, sellerin och paprikorna i små bitar.
- Stekning av grönsaker
- Värm 2 matskedar olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek auberginerna i omgångar tills de är gyllene och mjuka. Lägg dem åt sidan på hushållspapper för att rinna av.
- I samma stekpanna, tillsätt resterande olivolja och stek löken tills den är genomskinlig. Tillsätt sellerin och paprikorna och stek tills de mjuknar, cirka 10 minuter.
- Tillsätt övriga ingredienser
- Tillsätt de krossade tomaterna till stekpannan med löken, sellerin och paprikorna. Låt puttra i cirka 10 minuter.
- Rör ner oliverna, kaprisen och eventuellt pinjenötterna.
- Tillsätt rödvinsvinägern och sockret, rör om och låt puttra ytterligare 5-10 minuter.
- Kombinera och avsluta
- Tillsätt de stekta auberginerna till grönsaksblandningen och blanda försiktigt så att allt är väl kombinerat. Låt puttra på låg värme i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servering
- Låt caponatan svalna till rumstemperatur innan servering. Den smakar ännu bättre efter att ha stått i kylen några timmar eller över natten.
- Garnera med färska basilikablad innan servering.
Smaklig måltid!
Visited 13 times, 1 visit(s) today