Ingredienser
-
Bouillabaisse
-
1 kg blandad valfri fiskt.ex. lax, torsk, marulk, sjötunga
-
500 gram blåmusslor
-
500 gram räkor eller kräftor
-
2 st. stora lökar
-
2 st. skivade purjolökar
-
4 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 stora hackade tomater
-
1 fänkål, tunt skivad
-
2 stora morötter
-
2 st lagerblad
-
1 tsk saffranstrådar
-
1 msk tomatpuré
-
1 dl olivolja
-
1,5 liter fiskbuljong
-
1 dl torrt vitt vin
-
3 tsk Pernod
-
Rouille (till servering)
-
2 vitlöksklyftor
-
1 röd chili (eller 1 tsk chilipulver)
-
1 skiva vitt bröd, blött i vatten och urkramad
-
1 äggula
-
1 dl olivolja
-
Salt & peppar efter smak
Om receptet
Bouillabaisse är en klassisk fransk fisksoppa från Marseille som ofta serveras med en rouille (en vitlök- och saffranmajonnäs) och rostade brödskivor som gnuggats med vitlök. Traditionellt ska en riktig bouillabaisse innehålla minst fyra sorters fisk….
Förslag till musik under matlagningen
Spela upp i Spotify för Matlagningsmode
Så här gör du
1
Utfört
|
INGREDIENSER (för Matlagningsmode) |
2
Utfört
10 min
|
Rengör fisken och skaldjurenRensa och skär fisken i stora bitar på 2-3 cm. Skrubba eventuella musslor och ta bort skäggstråna. Skala räkorna/kräftorna men behåll skalet på huvudet för extra smak. |
3
Utfört
15 min
|
Förbered grönsakernaHacka grönsakerna. Värm olivoljan i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt lök, purjolök, vitlök, fänkål och morötter. Stek tills grönsakerna är mjuka, cirka 10 minuter. |
4
Utfört
|
Koka soppanTillsätt fiskbuljongen och vitt vin till grytan. Koka upp och låt sjuda i cirka 30 minuter för att utveckla smakerna. |
5
Utfört
|
Tillsätt fisken och skaldjurenBörja med att tillsätta den fasta fisken och bläckfisk om du använder det. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt sedan räkor/kräftor och musslor. Låt sjuda tills skaldjuren är genomkokta och musslorna har öppnat sig, cirka 5-7 minuter. Kassera musslor som inte öppnas. |
6
Utfört
|
Förbered Rouille |
7
Utfört
|
ServeringServera soppan: Häll soppan i djupa tallrikar, se till att varje portion får en bra blandning av fisk och skaldjur. Njut av din autentiska bouillabaisse! |
En kommentar Dölj kommentarer
i6i67i6