Om receptet
Ingredienser
- För bönorna
- 1 burk (400 g) vita bönor i tomatsås (obs! kolla så såsen inte innehåller animaliska produkter)
- 1 liten lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk olivolja
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1/2 tsk torkad oregano eller basilika
- 1/2 tsk socker (valfritt, för att balansera syran)
- Salt och svartpeppar efter smak
- 1/2 kopp vatten (eller mer om det behövs)
- För toasten
- 4 skivor bröd (t.ex. fullkorn, surdegsbröd eller annat valfritt bröd)
- Smör eller margarin för att rosta brödet
Instruktioner
- Förbered bönorna
- Värm olivoljan i en stor panna över medelhög värme.
- Lägg i den hackade löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5 minuter.
- Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 1 minut tills den är aromatisk.
- Koka bönorna
- Tillsätt bönorna med tomatsåsen i pannan tillsammans med rökt paprikapulver, torkad oregano (eller basilika), och socker (om du använder det). Rör om så att allt blandas.
- Tillsätt vatten för att justera konsistensen. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 10-15 minuter tills såsen har tjocknat något och bönorna är genomvärmda.
- Smaka av med salt och svartpeppar och justera kryddningen om det behövs.
- Förbered toasten
- Under tiden bönorna kokar, rosta brödskivorna till önskad krispighet i en brödrost eller på en grillpanna. Smörj dem med smör eller margarin om du vill.
- Servera
- Lägg de rostade brödskivorna på tallrikar och toppa dem med den varma bönblandningen.
Variationer och Tillägg:
- Tillsätt hackade grönsaker som paprika, svamp eller spenat till bönblandningen för extra näring och smak.
- För mer krydda, tillsätt en nypa chiliflakes eller några droppar tabasco.
- Strö över riven ost eller fetaost innan servering för en extra smakdimension.
- För en köttigare version kan du lägga till stekt bacon eller korvbitar.
Visited 3 times, 1 visit(s) today