Background Image
0 0
Blåbärspaj med Flätat Lock

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Blåbärspaj med Flätat Lock

Om receptet

Dela

Ingredienser

För pajdegen

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 225 g kallt smör, skuret i små kuber
  • 0,75 dl iskallt vatten (mer vid behov)

För fyllningen

  • 700 g färska eller frysta blåbär
  • 1 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk citronzest
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • En nypa salt

För pensling

  • 1 ägg, lättvispat
  • 1 msk mjölk
  • Pärlsocker för garnering

Instruktioner

  1. Förbered pajdegen
    • Blanda mjöl, socker och salt i en stor skål.
    • Tillsätt det kalla smöret och arbeta in det i mjölblandningen med en bakblandare eller dina fingertoppar tills blandningen liknar grova smulor.
    • Tillsätt det iskalla vattnet, lite i taget, och blanda tills degen precis håller ihop. Var försiktig så att du inte överarbetar degen.
    • Dela degen i två lika stora delar och forma varje del till en platt skiva. Linda in i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.
  2. Förbered fyllningen
    • Blanda blåbären, socker, majsstärkelse, citronsaft, citronzest, vaniljextrakt och salt i en stor skål. Rör om tills blåbären är jämnt täckta.
  3. Montera pajen
    • Förvärm ugnen till 200°C.
    • Ta ut en av degskivorna från kylskåpet och kavla ut den på en lätt mjölad yta till en rundel som är något större än pajformen (ca 23 cm i diameter).
    • Lägg degen i pajformen och tryck försiktigt fast den mot botten och sidorna. Skär bort överflödig deg.
    • Häll blåbärsfyllningen i pajskalet.
  4. Förbered det flätade locket
    • Ta ut den andra degskivan från kylskåpet och kavla ut den till en rundel. Skär degen i remsor, cirka 1,5 cm breda.
    • Lägg ut hälften av remsorna över pajen, parallellt med varandra, med jämna mellanrum.
    • Vik tillbaka varannan remsa till mitten och lägg en ny remsa tvärs över de återstående remsorna. Vik tillbaka de vikta remsorna över den nya remsan.
    • Fortsätt att fläta på detta sätt tills hela pajen är täckt med ett flätat mönster.
    • Skär bort överflödig deg och tryck fast remsorna vid pajskalet.
  5. Pensling och bakning
    • Blanda det lättvispade ägget med mjölken och pensla över det flätade locket.
    • Strö över lite strösocker för extra krispighet.
    • Baka pajen i den förvärmda ugnen i 45-50 minuter, eller tills fyllningen bubblar och skorpan är gyllene.
    • Om kanterna börjar bli för mörka innan pajen är klar, täck dem med aluminiumfolie.
  6. Servering
    • Låt pajen svalna helt innan du skär i den, så att fyllningen hinner sätta sig.
    • Servera med vaniljsås, vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Hoppas det smakar!

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Grillad lammkofta i yoghurtsås
nästa recept
Brownies med mintsmak
föregående recept
Grillad lammkofta i yoghurtsås
nästa recept
Brownies med mintsmak
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here