Om receptet
Ingredienser
För pajdegen
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- 225 g kallt smör, skuret i små kuber
- 0,75 dl iskallt vatten (mer vid behov)
För fyllningen
- 700 g färska eller frysta blåbär
- 1 dl socker
- 2 msk majsstärkelse
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk citronzest
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
För pensling
- 1 ägg, lättvispat
- 1 msk mjölk
- Pärlsocker för garnering
Instruktioner
- Förbered pajdegen
- Blanda mjöl, socker och salt i en stor skål.
- Tillsätt det kalla smöret och arbeta in det i mjölblandningen med en bakblandare eller dina fingertoppar tills blandningen liknar grova smulor.
- Tillsätt det iskalla vattnet, lite i taget, och blanda tills degen precis håller ihop. Var försiktig så att du inte överarbetar degen.
- Dela degen i två lika stora delar och forma varje del till en platt skiva. Linda in i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.
- Förbered fyllningen
- Blanda blåbären, socker, majsstärkelse, citronsaft, citronzest, vaniljextrakt och salt i en stor skål. Rör om tills blåbären är jämnt täckta.
- Montera pajen
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Ta ut en av degskivorna från kylskåpet och kavla ut den på en lätt mjölad yta till en rundel som är något större än pajformen (ca 23 cm i diameter).
- Lägg degen i pajformen och tryck försiktigt fast den mot botten och sidorna. Skär bort överflödig deg.
- Häll blåbärsfyllningen i pajskalet.
- Förbered det flätade locket
- Ta ut den andra degskivan från kylskåpet och kavla ut den till en rundel. Skär degen i remsor, cirka 1,5 cm breda.
- Lägg ut hälften av remsorna över pajen, parallellt med varandra, med jämna mellanrum.
- Vik tillbaka varannan remsa till mitten och lägg en ny remsa tvärs över de återstående remsorna. Vik tillbaka de vikta remsorna över den nya remsan.
- Fortsätt att fläta på detta sätt tills hela pajen är täckt med ett flätat mönster.
- Skär bort överflödig deg och tryck fast remsorna vid pajskalet.
- Pensling och bakning
- Blanda det lättvispade ägget med mjölken och pensla över det flätade locket.
- Strö över lite strösocker för extra krispighet.
- Baka pajen i den förvärmda ugnen i 45-50 minuter, eller tills fyllningen bubblar och skorpan är gyllene.
- Om kanterna börjar bli för mörka innan pajen är klar, täck dem med aluminiumfolie.
- Servering
- Låt pajen svalna helt innan du skär i den, så att fyllningen hinner sätta sig.
- Servera med vaniljsås, vispad grädde eller en kula vaniljglass.
Hoppas det smakar!
Visited 2 times, 1 visit(s) today