Om receptet
Klassiska Franska Éclairs
Ingredienser
För degen (pâte à choux)
- 125 ml vatten
- 125 ml mjölk
- 100 g osaltat smör, skuret i bitar
- 1/2 tsk salt
- 1 msk socker
- 150 g vetemjöl
- 4 stora ägg
För vaniljkrämen (crème pâtissière)
- 500 ml mjölk
- 1 vaniljstång, delad på längden och fröna urskrapade
- 6 äggulor
- 100 g socker
- 40 g majsstärkelse
- 30 g osaltat smör
För chokladglasyren
- 100 g mörk choklad
- 100 ml vispgrädde
- 1 msk osaltat smör
Instruktioner
Förberedelse av degen (pâte à choux)
- Förvärm ugnen: Förvärm ugnen till 200°C och förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
- Koka vätskan: I en medelstor kastrull, värm vatten, mjölk, smör, salt och socker på medelhög värme tills smöret smälter och blandningen börjar koka.
- Tillsätt mjölet: Tillsätt mjölet på en gång och rör kraftigt med en träsked tills degen formar en boll och lossnar från kanterna av kastrullen. Fortsätt att röra i några minuter för att torka ut degen något.
- Tillsätt äggen: Ta kastrullen från värmen och låt degen svalna något. Tillsätt äggen ett i taget, rör kraftigt efter varje tillsättning tills degen är slät och blank.
- Forma éclairs: Häll degen i en spritspåse med en stor stjärntyll. Spritsa ut 10-12 cm långa strängar på bakplåtspapperet, med tillräckligt avstånd mellan varje éclair.
- Baka: Baka i 15 minuter på 200°C, sänk sedan temperaturen till 175°C och baka i ytterligare 20-25 minuter tills éclairs är gyllenbruna och torra. Låt dem svalna helt på ett galler.
Förberedelse av vaniljkrämen (crème pâtissière)
- Värm mjölken: Värm mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna i en kastrull på medelhög värme tills det nästan kokar. Ta bort från värmen och låt dra i 10 minuter.
- Blanda äggulor och socker: I en skål, vispa äggulor och socker tills blandningen är blek och tjock. Tillsätt majsstärkelsen och vispa tills det är väl blandat.
- Temperera äggblandningen: Häll långsamt den varma mjölken i äggblandningen, vispa hela tiden för att undvika att äggen koagulerar.
- Koka krämen: Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka på medelhög värme, rör hela tiden tills krämen tjocknar och börjar koka. Koka i ytterligare 1-2 minuter för att tillaga majsstärkelsen.
- Tillsätt smör: Ta bort från värmen och rör i smöret tills det är smält och krämen är slät. Låt krämen svalna något och häll sedan i en skål. Täck med plastfolie direkt på ytan för att förhindra skinnbildning och kyl tills den är kall.
Förberedelse av chokladglasyren
- Värm grädden: Värm vispgrädden i en liten kastrull tills den nästan kokar.
- Smält chokladen: Häll den varma grädden över den hackade chokladen och låt stå i 1 minut. Rör sedan tills chokladen är helt smält och blandningen är slät.
- Tillsätt smöret: Rör i smöret tills det är smält och glasyren är blank.
Montering av éclairs
- Fyll éclairs: Gör små hål i botten av varje éclair och fyll dem med vaniljkräm med hjälp av en spritspåse med en liten tyll.
- Glasera éclairs: Doppa toppen av varje éclair i chokladglasyren och låt överflödet droppa av. Låt glasyren stelna innan servering.
Njut av dina hemlagade, autentiska franska éclairs!
Visited 1 times, 1 visit(s) today