Om receptet
Ingredienser
För Köttbullarna:
- 500 g blandfärs (nötkött och fläskkött)
- 1 liten lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 msk färsk persilja, hackad (eller 1 msk torkad persilja)
- 1/2 tsk torkad oregano
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk paprikapulver
- Salt och svartpeppar efter smak
- 2 msk olivolja (till stekning)
För Tomatsåsen:
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1 liten lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 röd paprika, hackad
- 2 msk olivolja
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 1/2 tsk socker
- Salt och svartpeppar efter smak
- Färsk basilika eller persilja till garnering (valfritt)
Instruktioner
- Förbered köttbullarna
- Blanda ströbrödet med mjölken i en liten skål och låt stå i några minuter tills ströbrödet har absorberat mjölken.
- I en stor skål, kombinera blandfärs, lök, vitlök, ägg, persilja, oregano, spiskummin, paprikapulver, salt och svartpeppar.
- Tillsätt det mjuka ströbrödet och blanda väl tills allt är ordentligt blandat, men var försiktig så att du inte överarbetar blandningen.
- Forma blandningen till små köttbullar, cirka 2-3 cm i diameter.
- Stek köttbullarna
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme.
- Stek köttbullarna i omgångar tills de är brynta på alla sidor och genomstekta, cirka 10-15 minuter. Ta ut dem ur pannan och ställ åt sidan.
- Förbered tomatsåsen
- I samma stekpanna, tillsätt lite mer olivolja om det behövs och fräs lök, vitlök och paprika tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Tillsätt de krossade tomaterna, oregano, basilika, socker, salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda på låg värme i 10-15 minuter så att smakerna blandas väl och såsen tjocknar något.
- Kombinera och servera
- Lägg tillbaka köttbullarna i tomatsåsen och låt dem sjuda i såsen i 10-15 minuter så att de absorberar smaken.
- Smaka av såsen och justera kryddorna vid behov.
- Servera
- Servera albondigas varma, gärna med ett strössel av färsk basilika eller persilja.
- Albondigas är utmärkta att servera med ris, potatis eller ett gott bröd för att suga upp den läckra såsen.
Tips
- För extra smak, kan du tillsätta en skvätt rödvin eller balsamvinäger i tomatsåsen.
- Toppa med riven ost (som manchego eller parmesan) innan servering om du vill ha en extra touch av smak.
Visited 3 times, 1 visit(s) today