Background Image
0 0

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Autentisk Margherita-Pizza

Traditionellt recept toppad med färsk tomatsås, mozzarella och basilika

Om receptet

Dela

En äkta Margherita-pizza är en klassiker inom italiensk pizza och kännetecknas av sin enkelhet och smakfullhet. Den är traditionellt toppad med färsk tomatsås, mozzarella och basilika, vilket ger en perfekt balans av smaker. Här är ett autentiskt recept på en äkta Margherita-pizza.

Ingredienser

För degen
  • 500 g vetemjöl (gärna högproteinhalt, typ ”typ 00” eller ”bread flour”)
  • 325 ml vatten (ljummet, cirka 37°C)
  • 10 g salt
  • 2 g torrjäst (eller 6 g färsk jäst)
  • 1 msk olivolja
För tomatsåsen
  • 400 g krossade tomater (gärna San Marzano-tomater för bästa smak)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 tesked socker (valfritt, för att balansera syra)
  • Salt och svartpeppar, efter smak
  • 1 tesked torkad oregano (eller färsk om du har)
För toppingen
  • 200 g färsk mozzarella (skivad eller riven)
  • Friska basilika blad (efter smak)
  • Olivolja, för att ringla över pizza

Instruktioner

  1. Förbered degen
    • Om du använder färsk jäst, smula den i 325 ml ljummet vatten och rör om tills jästen är upplöst. Låt stå i 5-10 minuter tills det börjar skumma.
    • Om du använder torrjäst, blanda den med vetemjölet.
    • I en stor skål, blanda vetemjöl och salt. Tillsätt den upplösta jästen och olivoljan. Rör om tills en grov deg formas.
    • Lägg degen på en lätt mjölad yta och knåda i cirka 10 minuter tills degen är smidig och elastisk.
  2. Jäsa degen
    • Lägg degen i en lätt oljad skål, täck med plastfolie eller en fuktig kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i 1-2 timmar eller tills degen har dubblat i storlek.
  3. Förbered tomatsåsen
    • Värm olivoljan i en liten kastrull på medelhög värme. Tillsätt vitlöken och fräs i 1-2 minuter tills den är doftande.
    • Tillsätt krossade tomater, socker, oregano, salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter tills den är något reducerad och smakerna har blandats. Låt såsen svalna något.
  4. Förbered ugnen
    • Förvärm ugnen till 250°C eller högre, om din ugn tillåter det. Placera en pizzasten eller en bakplåt i ugnen medan den förvärms.
  5. Forma pizzan
    • När degen har jäst klart, slå ner den för att få ut luftbubblorna. Dela degen i 2 lika stora delar för att göra två pizzor.
    • På en lätt mjölad yta, kavla ut varje del till en rund pizza, cirka 30 cm i diameter. Flytta pizzabottnarna till bakplåtspapper eller en lätt mjölad pizzaspade.
  6. Toppa pizzan
    • Bred ett tunt lager av tomatsåsen över varje pizzabotten, lämna en liten kant runt om.
    • Fördela mozzarella skivorna jämnt över såsen.
  7. Grädda pizzan
    • Sätt in pizzorna på den förvärmda pizzastenen eller bakplåten i ugnen. Grädda i 10-12 minuter eller tills kanten är gyllenbrun och osten bubblar och är lätt brunad.
  8. Avsluta och servera
    • Ta ut pizzorna ur ugnen och toppa med färska basilika blad. Ringla över lite olivolja om du vill.
    • Låt pizzorna svalna i några minuter innan du skär upp dem och serverar.

Tips

  • En pizzasten hjälper till att ge en krispig botten. Om du inte har en, kan du använda en bakplåt, men pizzan kanske inte blir lika krispig.
  • För bästa resultat, använd ett högkvalitativt vetemjöl med hög proteinhalt.

Njut av din pizza med ett glas italienskt vin eller en kall läsk!

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 2
Om Mauritzons Mat

Om Mauritzons Mat

föregående recept
Baka franska baguetter med surdeg
nästa recept
Lax med Smörsås, Stekt Brysselkål och Saffransris
föregående recept
Baka franska baguetter med surdeg
nästa recept
Lax med Smörsås, Stekt Brysselkål och Saffransris
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here