Klassisk morotskaka
Morotskaka är en populär och älskad klassiker med sin saftiga textur och underbara smak av kryddor och morötter. Här är ett riktigt bra recept på morotskaka med en krämig färskostglasyr.
Ingredienser
Till kakan:
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1/2 tsk muskotnöt
- 2 dl rapsolja eller solrosolja
- 4 dl finrivna morötter (ca 4-5 morötter)
- 1 dl hackade valnötter (valfritt)
- 1 dl riven kokos (valfritt)
Till färskostglasyren:
- 200 g färskost (t.ex. Philadelphia)
- 100 g mjukt osaltat smör
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Rivet skal av 1 citron (valfritt)
Instruktioner
Förberedelser:
- Förbered ugnen och formen: Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en springform, cirka 24 cm i diameter, eller täck botten med bakplåtspapper.
Tillagning av Kakan:
- Vispa ägg och socker: Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en stor skål.
- Blanda torra ingredienser: I en separat skål, blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel, ingefära och muskotnöt.
- Tillsätt olja och torra ingredienser: Vänd ner oljan i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
- Tillsätt morötter och nötter: Vänd ner de finrivna morötterna, hackade valnötterna och riven kokos (om du använder det) i smeten.
- Grädda: Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter, eller tills en provsticka kommer ut ren. Låt kakan svalna helt i formen.
Till Färskostglasyren:
- Vispa färskost och smör: I en skål, vispa färskosten och det mjuka smöret tills det är krämigt och väl blandat.
- Tillsätt florsocker och vaniljsocker: Sikta ner florsockret och tillsätt vaniljsockret. Vispa tills glasyren är jämn och fluffig. Om du vill, tillsätt rivet citronskal för extra smak.
Montering:
- Glasera kakan: När kakan är helt sval, bred på färskostglasyren jämnt över toppen. Du kan också dela kakan i två lager och breda glasyr mellan lagren om du vill.
- Dekorera: Dekorera eventuellt med hackade valnötter eller morotsstrimlor.
Tips
- Riv morötterna fint för att de ska fördelas jämnt och göra kakan saftigare.
- Du kan tillsätta russin eller ananas för extra smak och textur.
- Förvara morotskakan i kylskåp så att glasyren håller sig fräsch. Den blir ofta ännu godare efter en dag i kylskåpet.
Njut av din saftiga och kryddiga morotskaka!
Visited 2 times, 1 visit(s) today