Om receptet
Ingredienser
- 800 g högrev, skuren i tärningar (ca 3×3 cm)
- 2 msk olivolja
- 1 stor gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 morötter, skurna i slantar
- 2 selleristjälkar, skivade
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 3 dl rött vin (eller köttbuljong om du föredrar)
- 2 dl vatten
- 1-2 tsk torkade chiliflakes (justera efter smak)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 lagerblad
- Salt och peppar efter smak
- Färsk persilja, hackad (till garnering)
Instruktioner
- Förbered köttet
- Hetta upp olivolja i en stor gryta eller stekgryta på medelhög värme.
- Bryn högrevstärningarna i omgångar tills de har en fin gyllenbrun färg. Lägg köttet åt sidan på en tallrik.
- Fräs grönsakerna
- I samma gryta, tillsätt hackad lök, vitlök, morötter och selleri. Fräs grönsakerna i några minuter tills de mjuknar något.
- Tillsätt tomatpuré och rör om. Låt det fräsa i ytterligare 1–2 minuter.
- Koka grytan
- Tillsätt de krossade tomaterna, rött vin (eller buljong), vatten, chiliflakes, paprikapulver, timjan och lagerblad.
- Lägg tillbaka köttet i grytan och rör om så att allt blandas väl.
- Koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan sjuda under lock i ca 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och nästan faller sönder. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det behövs.
- Smaka av och servera
- Smaka av med salt och peppar. Justera mängden chili efter smak.
- Ta bort lagerbladet innan servering.
- Garnera med hackad persilja innan servering.
Serveringsförslag
- Servera grytan med ris, potatismos eller varför inte nachos.
- Ett glas rött vin eller en kall öl passar bra till denna rätt.
Den här högrevsgrytan blir bara godare ju längre den får puttra, så tveka inte att låta den koka lite extra.
Visited 2 times, 1 visit(s) today