Om receptet
Ingredienser:
- 800 g nötkött (t.ex. högrev eller grytbitar)
- 2 msk olivolja eller vegetabilisk olja
- 1 stor gul lök, grovhackad
- 4 vitlöksklyftor, krossade
- 2 morötter, skalade och skivade
- 1 röd paprika, grovhackad
- 2 tomater, grovhackade
- 2 torkade ancho-chili (kan ersättas med guajillo eller pasilla)
- 2 torkade mulato-chili (kan ersättas med ancho eller guajillo)
- 2 laurblad
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprika
- 1 tsk röd chili pulver (eller efter smak)
- 1 tsk socker
- 1/4 kopp äppelcidervinäger
- 1 liter nötköttsbuljong (eller vatten)
- Salt och peppar, efter smak
- 1 dl hackad färsk koriander (till servering)
- 1 lime, skuren i klyftor (till servering)
- Tortillor (till servering)
Instruktioner:
Förbered Chilifräset
- Rehydrera chilin:
- Ta bort stjälkar och frön från de torkade chilifrukterna.
- Koka upp vatten i en liten kastrull och lägg chilifrukterna i det heta vattnet. Låt dem sjuda i 10-15 minuter tills de är mjuka.
- Häll av vattnet och lägg chilifrukterna i en blender eller matberedare.
- Gör chilipasta:
- Tillsätt en kopp buljong eller vatten till de mjuka chilifrukterna i mixern. Mixa tills du får en slät pasta.
Tillaga Birria:
- Bryn köttet
- Värm oljan i en stor gryta eller en tung kastrull på medelhög värme.
- Krydda köttbitarna med salt och peppar. Bryn köttet i omgångar tills det får en fin gyllenbrun färg. Ta ut köttet och lägg åt sidan.
- Fräs grönsaker
- I samma gryta, tillsätt lök, vitlök, morötter, paprika och tomater. Fräs tills grönsakerna är mjuka och börjar få lite färg, cirka 5-7 minuter.
- Kombinera ingredienser
- Lägg tillbaka köttet i grytan med grönsakerna.
- Tillsätt chilipastan, laurblad, oregano, spiskummin, paprika, chili pulver och socker. Rör om för att blanda kryddorna med köttet och grönsakerna.
- Koka grytan
- Häll i äppelcidervinäger och buljong (eller vatten) så att köttet är täckt. Rör om och koka upp.
- Sänk värmen och täck grytan med ett lock. Låt grytan sjuda på låg värme i 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och lätt kan fallas sönder med en gaffel. Rör om då och då och justera vätskenivån om det behövs.
Servering:
- Strimla köttet
- När köttet är mört, ta ut det ur grytan och strimla det med två gafflar. Lägg tillbaka det i grytan och blanda väl med såsen.
- Servera:
- Servera Birria de Res varm tillsammans med tortillor, hackad färsk koriander och limeklyftor. Du kan också servera den med grönsaker, salsa och en klick gräddfil eller crema om du vill.
Tips:
- För extra smak kan du blanda olika typer av kött, som nötkött och lamm.
- Justera kryddorna efter din smak och lägg till andra ingredienser som du gillar, till exempel rökta chili eller färska örter.
- Om du vill ha en tjockare sås kan du låta den koka utan lock de sista 30 minuterna för att reducera vätskan.
Visited 9 times, 1 visit(s) today