Ingredienser
-
Kåldolmar
-
1 medelstort vitkålshuvud
-
500 gram köttfärs (blandfärs eller nötfärs)
-
1 dl kokt ris
-
1 liten gul lök, finhackad
-
1 ägg
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
1 tsk torkad timjan
-
2 msk smör eller olja (för att steka i)
-
Tomatsåsen
-
2 msk smör eller olja (för att steka i)
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 burkar krossade tomater (800 gram)
-
2 dl vatten
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk socker
-
1 tsk torkad basilika
-
Salt & peppar efter smak
Om receptet
Så här gör du
1
Utfört
|
Koka kålenKoka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Ta bort eventuella yttre skadade blad från kålen. Lägg i kålhuvudet och koka i cirka 10-15 minuter tills bladen mjuknar och lätt lossnar. Du kan även lossa bladen försiktigt med en tång allt eftersom de mjuknar. Lägg de mjuka bladen åt sidan och låt dem svalna. |
2
Utfört
|
Förbered fyllningenI en stor skål, blanda köttfärs, kokt ris, finhackad lök, ägg, salt, peppar och eventuellt timjan. Blanda tills allt är väl kombinerat. |
3
Utfört
|
Fyll och rulla dolmarLägg ett kålblad på en arbetsyta. Skär bort den tjocka delen av stjälken på bladet om det behövs för att det ska rullas lättare. Lägg en matsked av fyllningen nära botten av bladet. Vik in sidorna av bladet och rulla sedan upp från botten för att forma en dolme. Upprepa med resten av bladen och fyllningen. |
4
Utfört
|
Stek dolmarnaVärm smör eller olja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kåldolmarna på varje sida tills de får en lätt gyllenbrun färg. Detta tar ungefär 5 minuter per sida. Lägg dem åt sidan medan du förbereder såsen. |
5
Utfört
|
Förbered såsenI samma panna (eller en kastrull) värm smör eller olja och fräs den hackade löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare en minut. |
6
Utfört
|
Tillsätt tomater och kryddorTillsätt de krossade tomaterna, vatten, tomatpuré, socker och basilika. Koka upp såsen och smaka av med salt och peppar. |
7
Utfört
|
Tillaga kåldolmarna i såsenPlacera de stekta kåldolmarna i tomatsåsen. Sänk värmen till låg och låt kåldolmarna sjuda i såsen under lock i cirka 30-40 minuter tills de är genomkokta. |
8
Utfört
|
ServeringServera kåldolmarna varma tillsammans med ris och en sallad. Tips: Kåldolmar kan förberedas i förväg och förvaras i kylen eller frysas innan slutlig tillagning. Njut av dessa klassiska och värmande kåldolmar i tomatsås! |
9
Utfört
|
Ingredienser |