Background Image
0 0
Citronmarängpaj

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Citronmarängpaj

Njut av denna klassiska lemon meringue pie med sin underbara balans av sötma och syra!

Om receptet

Dela

Ingredienser

Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1/4 tsk salt
  • 125 g kallt smör, tärnat
  • 2-4 msk iskallt vatten
Citronfyllning
  • 3,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl färskpressad citronsaft (ca 2-3 citroner)
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 4 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
  • 50 g smör
Maräng
  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk vinsten (cream of tartar, valfritt men hjälper till att stabilisera marängen)

Instruktioner

Pajskal

  1. Förbered degen
    • Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en skål.
    • Tillsätt det kalla, tärnade smöret och arbeta in det i mjölblandningen med fingertopparna eller en matberedare tills det liknar grova smulor.
    • Tillsätt iskallt vatten, en matsked i taget, och blanda tills degen precis håller ihop.
  2. Kavla ut och grädda
    • Forma degen till en platt skiva, svep in den i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.
    • Kavla ut degen på en lätt mjölad yta till en cirkel som är tillräckligt stor för att täcka en pajform (ca 24 cm i diameter).
    • Lägg degen i pajformen och tryck försiktigt till kanterna. Skär bort överflödig deg.
    • Förgrädda pajskalet genom att lägga ett bakplåtspapper över degen och fylla med bakvikter eller torra bönor.
    • Grädda i 200°C i 15 minuter. Ta bort bakpappret och vikterna, och grädda ytterligare 10 minuter tills skalet är gyllenbrunt. Låt svalna.

Citronfyllning

  1. Förbered fyllningen
    • Blanda vatten, socker, och majsstärkelse i en kastrull. Värm upp på medelhög värme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar och börjar koka.
    • Tillsätt citronsaft och citronskal. Rör om väl.
  2. Tillsätt äggulor och smör
    • Vispa äggulorna i en separat skål. Häll en liten mängd av den varma citronblandningen i äggulorna under konstant vispning (detta kallas temperering) för att förhindra att äggen koagulerar.
    • Häll tillbaka ägguleblandningen i kastrullen med resten av citronblandningen och koka upp under omrörning tills blandningen är tjock och bubblig.
    • Ta av från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det är smält och jämnt fördelat.
    • Häll citronfyllningen i det förgräddade pajskalet.

Maräng

  1. Förbered marängen
    • Vispa äggvitorna i en ren skål tills mjuka toppar bildas.
    • Tillsätt gradvis strösockret, en matsked i taget, medan du fortsätter att vispa tills marängen är styv och glansig.
    • Tillsätt vaniljsocker och vinsten och vispa tills allt är väl blandat.
  2. Täck pajen med maräng
    • Bred ut marängen över den varma citronfyllningen och se till att den täcker ända ut till kanterna för att försegla fyllningen.
    • Skapa toppar i marängen med hjälp av en spatel eller sked.
  3. Grädda pajen:
    • Sänk ugnsvärmen till 175°C.
    • Grädda pajen i ca 10-12 minuter eller tills marängen är gyllenbrun.
  4. Kyl och servera
    • Låt pajen svalna i rumstemperatur och sedan kyl i kylskåpet i minst 2 timmar innan servering för att sätta sig ordentligt.

Tips

  • För bästa resultat, använd rumstempererade äggvitor för att få en fluffigare maräng.
  • Se till att marängen är väl förseglad till pajskalet för att undvika att den krymper eller separerar under gräddningen.
  • Låt pajen svalna helt för att undvika att fyllningen rinner ut när du skär i den.
Visited 8 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Tiramisu med Jordgubbar & Fläder
nästa recept
Svensk hasselbackspotatis
föregående recept
Tiramisu med Jordgubbar & Fläder
nästa recept
Svensk hasselbackspotatis
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here