Om receptet
Ingredienser
- 3 ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- 50 g smör (smält och avsvalnat)
- Smör och ströbröd till formen
Instruktioner
- Förberedelse
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en sockerkaksform, cirka 1,5 liter.
- Vispa ägg och socker
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt med en elvisp.
- Blanda torra ingredienser
- I en separat skål, blanda vetemjöl och bakpulver.
- Blanda smeten
- Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Tillsätt mjölken och det smälta smöret, och blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
- Häll i formen
- Häll smeten i den förberedda formen och jämna till ytan med en slickepott.
- Grädda
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna
- Låt sockerkakan svalna i formen i några minuter innan du vänder ut den på ett galler för att svalna helt.
- Servera
- Skär i skivor och servera. Sockerkakan är god som den är eller med lite vispad grädde och bär.
Tips för variation:
- Tillsätt rivet skal från en citron och 1 msk citronsaft för en frisk citronsmak.
- Byt ut 1/2 dl av mjölet mot kakao för en chokladsockerkaka.
- Tillsätt 2 tsk kanel i de torra ingredienserna och blanda i små bitar av ett skalat äpple för en höstig smak.
Visited 1 times, 1 visit(s) today