Om receptet
Ingredienser
För degen
- 25 g färsk jäst (eller 2 teskedar torrjäst)
- 2,5 dl mjölk
- 75 g smör, rumsvarmt
- 0,5 dl strösocker
- 1/2 tesked salt
- 1/2 tesked mald kardemumma
- Ca 7-8 dl vetemjöl (eller tills degen är smidig)
För fyllningen
- 75 g smör, mjukt
- 0,5 dl strösocker
- 2-3 teskedar kanel
För pensling
- 1 ägg, uppvispat
- Pärlsocker (valfritt)
Instruktioner
- Förbered degen
- Om du använder färsk jäst, smula jästen i en stor skål. Värm mjölken till fingervärme (ca 37°C) och häll lite av den över jästen. Rör om tills jästen löser sig.
- Om du använder torrjäst, blanda den med mjölet istället och tillsätt den till den fingervarma mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken, smör, socker, salt och kardemumma. Blanda tills smöret är väl integrerat.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den är smidig och inte klibbar. Degen ska vara lätt och elastisk.
- Täck skålen med plastfolie eller en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm plats i 45-60 minuter, eller tills den har dubblats i storlek.
- Förbered fyllningen
- Blanda det mjuka smöret, strösockret och kanelen i en skål tills det är väl blandat.
- Forma bullarna
- När degen har jäst färdigt, slå ner den och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×40 cm.
- Bred kanelfyllningen jämnt över degen.
- Rulla ihop degen från långsidan till en tät rulle. Skär rullen i 2-3 cm breda bitar och lägg dem på en plåt klädd med bakpapper.
- Om du vill kan du forma bullarna till snäckor genom att snurra dem lite, eller göra dem till klassiska kanelbullar genom att trycka ned dem något.
- Låt bullarna jäsa
- Täck bullarna med plastfolie eller en kökshandduk och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Pensla och grädda
- Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker om du vill.
- Grädda bullarna i en förvärmd ugn på 225°C (450°F) i 8-12 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
- Låt svalna
- Ta ut bullarna ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
Tips:
- För extra saftiga bullar kan du pensla dem med lite smält smör så snart de är ur ugnen och sedan låta dem svalna på ett galler.
- Du kan också tillsätta ett par matskedar hackade nötter i fyllningen för en extra twist.
Visited 4 times, 1 visit(s) today