Om receptet
Ingredienser
Spenat- och Ricottafyllning
- 500 g färsk spenat (eller fryst, tinad och avrunnen)
- 2 msk olivolja
- 1 lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 250 g ricottaost
- 1 ägg
- 100 g riven parmesanost
- Salt och peppar efter smak
- En nypa riven muskotnöt
Béchamelsås
- 75 g smör
- 75 g vetemjöl
- 7,5 dl mjölk
- Salt och peppar efter smak
- En nypa muskotnöt
Tomatsås
- 2 msk olivolja
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- Salt och peppar efter smak
Montering
- 350 g lasagneplattor (gärna färska)
- 150 g riven mozzarellaost
Instruktioner
Förbered spenat- och ricottafyllningen
- Fräs spenaten: Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt den hackade löken och fräs tills den är mjuk, ca 5 minuter.
- Tillsätt spenat och vitlök: Lägg till vitlöken och spenaten, och fräs tills spenaten har släppt all vätska och minskat i volym (om du använder fryst spenat, se till att den är väl avrunnen).
- Blanda fyllningen: Ta av från värmen och låt svalna något. I en stor skål, blanda spenatblandningen med ricottaost, ägg, riven parmesanost, salt, peppar och en nypa muskotnöt. Blanda väl och ställ åt sidan.
Gör béchamelsåsen
- Smält smöret: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölet och vispa konstant i cirka 1–2 minuter tills det blir en slät pasta (roux).
- Tillsätt mjölk: Häll långsamt i mjölken under ständig vispning för att undvika klumpar. Fortsätt att koka och vispa tills såsen tjocknar, ca 5–7 minuter.
- Krydda: Tillsätt en nypa muskotnöt, salt och peppar. Ta bort från värmen.
Förbered tomatsåsen
- Gör tomatsåsen: Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, basilika, salt och peppar. Låt såsen sjuda i 10–15 minuter för att utveckla smakerna.
Montera lasagnen
- Förbered ugnen: Förvärm ugnen till 180°C.
- Lägg ihop lasagnen:
- I en 30 cm ugnsform, börja med ett tunt lager béchamelsås på botten.
- Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå.
- Sprid ett lager av spenat- och ricottafyllningen över pastan.
- Täck med lite tomatsås och sedan ett tunt lager béchamelsås.
- Fortsätt med ytterligare två lager på samma sätt: lasagneplattor, spenat- och ricottafyllning, tomatsås och béchamelsås.
- Avsluta med ett lager lasagneplattor, resten av béchamelsåsen och toppa med riven mozzarellaost.
- Grädda: Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 30 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 15–20 minuter tills osten är gyllenbrun och bubblig.
- Låt vila: Ta ut lasagnen från ugnen och låt den vila i 10 minuter innan servering, så att den sätter sig och blir lättare att skära.
Visited 9 times, 1 visit(s) today